Absurdno: Džihadisti, ki zapustijo IS in se vrnejo v domovino, so bili samo naivni

Foto: epa

Vladni predstavnik za področje zakonodaje, povezane s terorizmom, Max Hill, je javnost presenetil z izjavo, da bi morali Britance, ki so se pridružili Islamski državi in jo potem zapustili, sprejeti nazaj v družbo brez kakršne koli kazni, saj so bili “samo” naivni.

Številni britanski državljani, ki so se v domovino vrnili po tem, ko so na srednjem vzhodu poprijeli za orožje na strani samooklicane Islamske države, za svoja dejanja niso bili obtoženi za noben zločin. Tako se bo več sto ljudi, kljub nedavnim opozorilom obveščevalne agencije MI5, izognilo kazni.

Sprejeti jih nazaj v družbo
Andrew Parker
, direktor agencije MI5, je pred dnevi opozoril, da so teroristične grožnje resnejše kot kdajkoli prej. Več sto džihadistov naj bi se namreč vrnilo v Veliko Britanijo po tem, ko so se borili za IS. Od leta 2011 jih je v Sirijo najverjetneje odpotovalo okoli 850. Vendar pa vladni predstavnik Hill verjame, da je najboljša rešitev, da jih enostavno sprejmejo nazaj v družbo, piše RT.

Hill ob tem zatrjuje, da so oblasti podrobno preverile vsakega, ki se je vrnil iz Sirije in očitno so se odločili, da ni razloga za to, da bi jih preganjali, pač pa bi morali razmišljati o reintegraciji. Hkrati je prepričan, da bo MI5 opravila svoje delo in podrobno pregledala vsakega posameznika, ki se bo vrnil iz omenjenega območja. Hill še meni, da gre za naivne posameznike, ki so jim oprali možgane in so se zato odločili za pot v Sirijo, nato pa so se vrnili, ker so bili razočarani.

Vsak, ki bi zagrešil zločin po vrnitvi v domovino, pa bi bil za to kaznovan, še pojasnjuje Hill.

“Majhna verjetnost, da bi postali domači teroristi”
Richard Barrett
, nekdanji direktor oddelka za boj proti terorizmu pri britanski obveščevalni službi MI5, pa je poudaril, da je treba podrobno pregledati vsak primer. Vztrajal je tudi, da je treba pripraviti dolgoročni načrt, s pomočjo katerega bi lahko določili, ali posamezna  oseba predstavlja grožnjo v prihodnosti.

“Številni so odšli, da bi se pridružili nečemu novemu. Nečemu, kar je bilo videti privlačno, svetlo in zadovoljujoče. Nato pa so ugotovili, da to ne obstaja in so se razočarani vrnili,” je dejal in pojasnil, da nekdo, ki se pridruži Islamski državi, še ne bo nujno postal “domači” terorist, saj gre v tem primeru za dve vrsti motivacije.

B. O.

 • sprehajalec

  Tako je bilo tudi z našimi “Španci”. Še penzije so dobili, pa še njihovi vnuki.

  • Caetano

   Si kdaj bolj prestudiral kako in zakaj so jih nacisti in Pavelic spustili nazaj v Jugoslavijo iz Francije?

   • sprehajalec

    Nisem, vendar bi logično sklepal, da so po padcu Francije leta 1940 bili Jugoslovanski državljani, ki je bila nevtralna in zato poslani domov. Obtožnice ni bilo oziroma ni bilo pravne osnove zanjo, Tretji Rajh pa je bil vseeno pravna država.

    • Caetano

     Vrnili so se lahko šele po kapitulaciji Jugoslavije, ker prej so vedeli kako so nevarni. Na podlagi sporazuma Hitler-Stalin je po intervenciji kominterne prišlo do povratka, v zavedanju, da komunisti izvajajo obveščevalno službo za okupatorja in jim izdajajo pripadnike nekomunističnih odporniških gibanj. V ta namen so komunisti ustanovili celo obveščevalne centre. Bi pa rad dobil še detajle o teh vohunskih centrih…

     • sprehajalec

      Nisem vedel, hvala, sem mislil, da so prišli po padcu Francije.

 • Dav Lob

  Cist se ji je ze spelalo.ta narod je vedno bolj bolan

 • luckyss

  Ja, bo treba pripeljati izkušene borce, da teroristični napadi ne bodo tako amaterski (zašteka volan…bomba le zgori, itd;).
  Butale…
  Sicer pa so na fotografiji Kurdski borci, ki se borijo proti džihadistom..
  Bebci “novinarski”..

 • Transformer

  Dokler se ne vračajo v Slovenijo, sem miren. Ampak, meje je treba ZAPRETI, če bo schengenska EU polna povratnikov. Ker pri njih nikoli ne veš, kaj bi radi.

 • denacifikacija

  Sicer je to zelo hinavska psihopolitika, ampak točno tako, ko bo britanskim čobanom razlagalo kako zgleda tank,toča nabojev in eksplozije v resnici več veteranov kot bodo lahko oni proizvedli imanov, se bo trend začel obračati proti ekstremistom. Pa še marsikoga bodo brez truda zajeli in pridobili goro informacij, določili številne kritične tarče ter razporedili nove sodelavce in ovaduhe po ključnih delih.
  Za marsikaterega ubogega reveža pa zna to pomeniti dober dogovor in posel, izhod nazaj v normalno življenje, sploh če menijo, da se pripravlja huda čistka, v kateri bodo zagotovo izgubili. Ne nujno, islamska cona je v bistvu že proces očiščenja, zahod ni močan zaradi številčne vojske temveč prav zaradi manipulacij, propagande in seveda tehnologij. Zato so še pomagali ustanavljati tiste oborožene lokalne milice, kaj jih briga v kaj verjamejo in kako so okrutni, saj jim to nič ne pomaga, važno je, da se ljudje družijo in delajo red, da je disciplina, mora nastati neka hierarhija, da se bo možno z nekom resno pogovarjati, ko se bo delal pravi red in gradila civilizacija nazaj. Pa še skregani bodo spet, za naslednjih par sto let najmanj, sicer so vsi proti zda in eu, ampak še bolj sovražijo pa domače izdajalce in njihove podpornike, če tam vsakdo sovraži vsakogar, radi imajo pa samo miki miško na nebu, imamo na zahodu najbolj mir ter najmanj dela in stroškov z “njimi”.

 • Anton

  tu gre za ekletantno veleizdajo. Politiki ki so bili izvoljeni s pomočjo ljudstva, so izdali svojo državo. gre za moderniziran genocid. To je tudi razlog, da bom volil Andreja Šiška, pa četudi nima nikakršnih možnosti za uspeh, vsaj ni blefer.

  • denacifikacija

   Avstrija ima kurca, mi bomo imeli pa šiško.

 • Olga

  Vse politike, ki to propagirajo in izvajajo, pred zid, zaradi ogrožanja lastnih državljanov, saj so tudi sami teroristi skupaj s tistimi, ki jih zagovarjajo!

 • stajerc5

  Dokler bo imel London terorista za zupana, bodo tudi ostali “willkommen”!
  Primerjava z Ljubljano bi bila cisto neumestna, nje-de!?

 • Caetano

  Tudi Anglezi imajo svojega Klemencica.

 • tramal

  Temu bedaku ki jih zagovarja je potrebno isto soditi kot tem morilcem ki se vračajo.

 • KAPIBARA

  To je dobesedno: Za zločine v tuijini, “doma” ne odgovarjaš :-(

 • bojan

  jooj angleži nisem si mislu da ste taki tepci

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!