fbpx

Absurdno: Džihadisti, ki zapustijo IS in se vrnejo v domovino, so bili samo naivni

Foto: epa

Vladni predstavnik za področje zakonodaje, povezane s terorizmom, Max Hill, je javnost presenetil z izjavo, da bi morali Britance, ki so se pridružili Islamski državi in jo potem zapustili, sprejeti nazaj v družbo brez kakršne koli kazni, saj so bili “samo” naivni.

Številni britanski državljani, ki so se v domovino vrnili po tem, ko so na srednjem vzhodu poprijeli za orožje na strani samooklicane Islamske države, za svoja dejanja niso bili obtoženi za noben zločin. Tako se bo več sto ljudi, kljub nedavnim opozorilom obveščevalne agencije MI5, izognilo kazni.

Sprejeti jih nazaj v družbo
Andrew Parker
, direktor agencije MI5, je pred dnevi opozoril, da so teroristične grožnje resnejše kot kdajkoli prej. Več sto džihadistov naj bi se namreč vrnilo v Veliko Britanijo po tem, ko so se borili za IS. Od leta 2011 jih je v Sirijo najverjetneje odpotovalo okoli 850. Vendar pa vladni predstavnik Hill verjame, da je najboljša rešitev, da jih enostavno sprejmejo nazaj v družbo, piše RT.

Hill ob tem zatrjuje, da so oblasti podrobno preverile vsakega, ki se je vrnil iz Sirije in očitno so se odločili, da ni razloga za to, da bi jih preganjali, pač pa bi morali razmišljati o reintegraciji. Hkrati je prepričan, da bo MI5 opravila svoje delo in podrobno pregledala vsakega posameznika, ki se bo vrnil iz omenjenega območja. Hill še meni, da gre za naivne posameznike, ki so jim oprali možgane in so se zato odločili za pot v Sirijo, nato pa so se vrnili, ker so bili razočarani.

Vsak, ki bi zagrešil zločin po vrnitvi v domovino, pa bi bil za to kaznovan, še pojasnjuje Hill.

“Majhna verjetnost, da bi postali domači teroristi”
Richard Barrett
, nekdanji direktor oddelka za boj proti terorizmu pri britanski obveščevalni službi MI5, pa je poudaril, da je treba podrobno pregledati vsak primer. Vztrajal je tudi, da je treba pripraviti dolgoročni načrt, s pomočjo katerega bi lahko določili, ali posamezna  oseba predstavlja grožnjo v prihodnosti.

“Številni so odšli, da bi se pridružili nečemu novemu. Nečemu, kar je bilo videti privlačno, svetlo in zadovoljujoče. Nato pa so ugotovili, da to ne obstaja in so se razočarani vrnili,” je dejal in pojasnil, da nekdo, ki se pridruži Islamski državi, še ne bo nujno postal “domači” terorist, saj gre v tem primeru za dve vrsti motivacije.

B. O.