fbpx

Adijo pamet! Komisar za migracije poziva k sprejemanju več “ranljivih” migrantov iz afriških držav!

Dimitris Avramopoulos (Foto: Twitter)

Norostim očitno ni videti konca. Komisar za migracije Dimitris Avramopoulos je namreč pozval države članice Evropske unije, naj začnejo sprejemati migrante direktno iz afriških držav. Pri čemer je migrante označil celo kot ranljive posameznike, ki potrebujejo pomoč. Gre za novo kršitev postavljenih pravil azilnega prava.

Avramopoulos je izpostavil, da bi rad videl, da bi države članice EU pripeljale “ranljive” migrante neposredno iz begunskih taborišč v različnih afriških državah, rekoč: “Pozivam vse države članice, naj pospešijo svoja prizadevanja za njihovo naselitev in s tem čim prej izpolnijo svoje zaveze ter sprejmejo begunce.”

Evropski komisar je posebej omenil Libijo, državo s približno 500 tisoč ali več migranti, in izpostavil, da je nujno, da se izvede več nujnih evakuacij iz Libije. Do poziva prihaja potem, ko je nemška kapitanka reševalne ladje Sea Watch 3 Carola Rackete na ves glas zahtevala, kako bi morala Evropska unija sprejeti vsaj 500 tisoč migrantov iz Libije. Podobno zahtevo je Nemčiji podala tudi nevladna organizacija Zdravniki brez meja, vendar je ta navedla veliko manjše število migrantov.

Foto: Facebook

Skrbi za varno pot
Avramopoulos je povedal, da je doslej, v zadnjih dveh letih, v okviru programa za ponovno naselitev iz Afrike v Evropo prišlo približno 35 tisoč migrantov. Ob tem pa je dodal, da ne smemo biti samovšečni, poroča Breitbart. Premestitve bi morale po njegovem mnenju predstavljati najpomembnejšo pot za pridružitev Evropski uniji za vse tiste, ki potrebujejo zaščito. Na preselitev bi morali gledati kot na prioriteto, če želimo podpreti partnerske države, ki so že sprejele migrante. Na ta način se migrantom omogoči varna pot v Evropo, zaradi česar jim ne bo več treba iti na nezakonito in nevarno pot.

Vsi v Evropski uniji se ne strinjajo, da bi se politični blok moral odpreti za nadaljnje migracije. Madžarski zunanji minister Peter Szijjártó je konec tedna jasno poudaril: “Varnost prebivalcev Evrope je najpomembnejša, migracije se morajo odvijati zunaj Evrope.” Izjavo je Szijjártó podal potem, ko je afganistanski migrant v francoskem mestu Lyon izvedel množični napad z nožem, v katerem je življenje izgubila ena oseba, devet oseb pa je utrpelo poškodbe. “Evropskega načina življenja ne sme predstavljati strah, medtem ko smo prisotni na avtobusnem postajališču, uličnem sejmu ali na koncertu, glede na to, da v Evropi obstajajo ljudje, ki nas želijo uničiti,” je še poudaril Szijjártó.

Hana Murn