fbpx

ADIJO, PAMET!: Teroristi, dobrodošli! Kanada obsojenim teroristom ponuja državljanstvo

Foto: epa, printscreen

Trudeau je med svojo volilno kampanjo leta 2015 govoril, da bi morali po njegovem mnenju teroristi, ki so že prispeli v Kanado, dobiti oziroma obdržati kanadsko državljanstvo. Zdaj pa to tudi uresničuje, piše Toronto Sun.

Kanadski premier Trudeau je ministru za priseljevanje Ahmedu Hussenu, ki ima somalijsko-kanadsko državljanstvo, povedal, da je njegova liberalna vlada že začela postopek za obnovitev državljanstva Zakariju Amaru, ki je obsojen terorist. Džihadist Amara si je prislužil dosmrtni zapor zaradi zarote pri umoru več Kanadčanov. A zahvaljujoč Trudeauju in njegovemu vladnemu zakonu, o katerem bo ta teden razpravljal senat, bo Amara kmalu dobil privilegij – kanadsko državljanstvo.

Foto: printscreen

Pod vlado nekdanjega premierja Stephena Harperja je bilo Amaru njegovo kanadsko državljanstvo preklicano. Prav tako so takrat sprejeli sklep, da bodo Amara takoj izgnali iz države, ko bo izpuščen iz zapora.

Ima bogat življenjepis
Amara se je sicer rodil v Jordaniji, nato je več let živel v Savdski Arabiji, kot najstnik pa je prispel v Kanado in je postal kanadski državljan. Ko je bil star 20 let, je pristal za rešetkami, saj je obtožen terorizma. Bil je namreč vodja teroristične celice, znane kot Toronto 18. Usposabljali so ga islamski skrajneži, za najbolj nevarne džihadiste je opravljal tudi teroristične akcije. Vrag pa je vzel šalo, ko je nameraval v središču Toronta detonirati bombo. Resno se je lotil tudi načrtovanja, kako bi usmrtil – obglavil kanadske politike, vključno s takratnim premierjem Harperjem. Prav tako je načrtoval množične pokole Kanadčanov, še bolj kot to pa si je želel, da bi prestrašil čim več Kanadčanov, ki bi zaradi njegovih terorističnih dejanj izgubili občutek varnosti v svoji državi. To bi za vedno spremenilo Kanado, piše Speisa.

Marjanca Scheicher