Afera Ibiza odpira več vprašanj, kot daje odgovorov, ali kako je Strache očitno že tisto noč na Ibizi uvidel, da je padel v past

Ste že slišali za Tala Silbersteina? Večina najbrž ne, zato na kratko o njem. Silberstein je sodeloval pri zmagoviti volilni kampanji Ehuda Baraka, ki je leta 1999 postal izraelski premier. Je eden od številnih nekdanjih sodelavcev izraelske obveščevalne službe Mosad, ki so postali svetovalci povsod po svetu. Tako je bil denimo del ekipe v Ukrajini in v Romuniji, kjer so ga pozneje zaradi spornih nepremičninskih poslov s premierjem Calinom Popescujem Tariceanujem in poslovnežem Remusom Truicanom preiskovali tožilci, a za našo zgodbo je pomembno njegovo delovanje v Avstriji. Tam se je zapletel z avstrijsko državno loterijo. Pri severnih sosedih je namreč z nekdanjim svetovalcem Billa Clintona Stanleyem Greenbergom delal za socialne demokrate (SPÖ), hkrati je želel ekskluzivno pogodbo za video terminale prek nekega malteškega sklada. Do pogodbe (vredna naj bi bila kar 200 milijonov evrov) ni prišlo, avstrijski Profil pa je razkril njegovo povezavo z nekdanjim kanclerjem, socialnim demokratom Alfredom Gusenbauerjem (pri njem je bil svetovalec, svetoval je tudi kanclerju in socialdemokratu Christianu Kernu), ki je napeljevala na zaključek, da so svetovalci uradno plačani z manjšimi zneski prek marketinških agencij, prave zneske pa dobijo s povezanimi posli.

Zakaj omenjam Silbersteina? Ker je povezan z najnovejšo avstrijsko afero Ibiza, omenil ga je odstopljeni podkancler Heinz-Christian Strache (odstopil je tudi kot vodja svobodnjakov – FPÖ), češ da gre za umazano socialdemokratsko kampanjo “v stilu Tala Silbersteina”. Ampak lepo po vrsti.

Posnetki skritih kamer, v katere se je ujel Strache, so neverjetni. Nastali so konec julija 2017, tri mesece pred avstrijskimi parlamentarnimi volitvami, po katerih je Strache postal podkancler. Neverjetni zato, ker je jasno, da je bila luksuzna počitniška vila na španskem otoku Ibiza očitno posejana z vrhunskimi mikrofoni, kar kaže, da je bil avstrijski politik zvabljen v past. “Deloval sem kot pijan najstnik. To je bilo vedenje mačo pijanca. Bil sem neumen, moram reči,” je posnetke komentiral te dni.

Strache in njegov strankarski kolega Johann Gudenus, takratni podžupan Dunaja, sta se srečala z elegantno in vitko žensko z dolgimi lasmi, oblečeno v črno obleko in obuto v čevlje z visokimi petami. Predstavljena je bila kot Aljona Makarova, domnevna nečakinja Igorja Makarova, ruskega oligarha, ki je blizu predsedniku Vladimirju Putinu. Zanimivo je, da “vabe” ni videti na nobenem posnetku, prepoznavni so samo Heinz-Christian Strache (z očali), Johann Gudenus (v modri majici) in njegova žena Tajana.

Nastavljena past
Strache je užival v brancinovem karpaču, tuni in sušiju, poleg je bila vrhunska vodka in pločevinka Red Bulla, ki je podkanclerju od nekdaj všeč. Makarova je rekla, da želi v Avstrijo vložiti nekaj sto milijonov evrov, in želela vedeti, ali bi lahko skupaj delali. Predlagala je nakup 50-odstotnega deleža v Kronen Zeitungu, zelo vplivnem avstrijskem tabloidu, da bi časopis uporabili za podporo svobodnjakom. Iz posnetka je razvidno, da je bil Strache, oblečen v ohlapno majico in kavbojke, navdušen. Z žensko je govoril več kot šest ur, medtem ko sta si izmenično šepetala, je kadil cigareto za cigareto. Domnevna Makarova je bila v vili s svojim zaupnikom, ki je bil oblečen v bele hlače in modro majico. V nemščini je dejal, da mora Makarova dobiti zagotovilo, da bo posel, ki ga je opredelil kot “pravno zapletenega”, izpeljan tako, kot so se dogovorili.

Kaj se je kasneje dogajalo, ni znano. Po sestanku se ni zgodilo nič takega, za kar bi lahko rekli, da je prišlo do pravega posla. Znano je, da se je Gudenus leto poprej, ko mu je umrl oče, srečal z nekaterimi Rusi, ki so se želeli preseliti na Dunaj. Ti so se potem spomladi 2017 želeli srečati tudi s Strachejem. Do srečanja je nato prišlo na Ibizi, ker so vsi ugotovili, da (tako kot Strache) radi počitnikujejo na tem španskem otoku. Vila je bila najeta prek spletne platforme Airbnb, ki se je pogosto znašla pod plazom pritožb uporabnikov, ki so v najetih hišah našli skrite kamere oziroma nastavke za tajno snemanje. Že zdaj je jasno, da je bila takratnemu šefu svobodnjakov nastavljena past, saj se pozneje Strache z “bogato dedinjo” ni nikoli več srečal.

Povezave vse do Cerarjevega svetovalca
Posnetek s spornimi dogovarjanji ni bil uporabljen pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji, ampak zdaj, tik pred evropskimi volitvami, na katerih sta se svobodnjaški stranki obetala dober rezultat ter zavezništvo z Matteom Salvinijem, Geertom Wildersem, Marine Le Pen in drugimi evropskimi domoljubnimi strankami. Očitno je nekdo že vnaprej vedel, da bo bolj koristno uporabiti posnetke pred evropskimi volitvami, da se na ta način diskreditira tudi druge protimigrantske stranke na stari celini. Kar se je tudi zgodilo. Nekateri mediji celo pišejo, da “mirnost” kanclerja Sebastiana Kurza, s katero je sprejel afero Ibiza, kaže, da je za posnetek vedel že prej. Enako socialni demokrati. Mogoče so celo skupaj načrtovali zaroto proti svobodnjakom in iskali razlog, da se jih znebijo, nemški in avstrijski mediji celo namigujejo, da naj bi bili vpleteni tako nemška kot avstrijska tajna služba, čeprav se zdi, da je master mind akcije Tal  Silberstein, saj ima sam potek afere vse značilnosti njegovega podpisa.

Silberstein je za slovensko javnost zanimiv zato, ker je občasni sodelavec Asafa Eisina, Izraelca, ki je svetoval Miru Cerarju. Eisin je bil na začetku kariere podobno kot Silberstein povezan z izraelsko vojsko oziroma Mosadom. Značilno za vse te izraelske svetovalce je (znan je še denimo Shimon Sheves), da delajo za socialne demokrate ali “liberalce” iz evropske skupine Alde. Kar očitno ve tudi Strache, saj se na posnetku sliši kritika ustanovitelja Strabaga, oligarha in sponzorja avstrijske stranke NEOS (Nova Avstrija) Hansa Petra Haselsteinerja, ki je povezan s socialnim demokratom Alfredom Gusenbauerjem, s tem pa sledi logična povezava do Tala Silbersteina in Benyja Steinmetza, izraelskega poslovneža, vmešanega v več škandalov v Romuniji, Bolgariji in Avstriji. In samo mimogrede. Angelika Mlinar, kandidatka za evropsko poslanko pri Alenki Bratušek, je članica stranke NEOS, ki je na evropski ravni v skupini Alde.

Medijski linč, ki mu ni videti konca
Vpletenih v afero je očitno še več. Za posnetek je prej zagotovo vedel tudi nemški zabavljač in komedijant Jan Böhmermann. Njemu je avstrijska televizija aprila podelila nagrado romy. Ker se ni mogel udeležiti podelitve, se je javil prek video konference. Dejal je, da mu je žal, da ni mogel priti, ampak je zelo zaseden, saj se “pod vplivom Red Bulla” pogovarja “s poslovnimi partnerji svobodnjaške stranke”, in to z ruskimi oligarhi na Ibizi. “Pogajam se, kako bi prevzel Kronen Zeitung,” je še dejal Böhmermann. Po tem govoru so avstrijske oblasti ostro kritizirale satirično izjavo in ga obtožile, da je ponižal avstrijsko vlado; danes je jasno, da je nemški zabavljač vedel za posnetek, kar je potrdil tudi njegov menedžer Peter Burtz. Celo več. Nemški novinar Oliver Janich pravi, da je Böhmermann globoko vpleten v zadevo in da je vsaj “pasivni sodelavec pri obveščevalnih službah”, medtem pa nemški mediji pišejo, da so nekateri (omenjata se poslovnež Julian H. in odvetnik Ramin M.) Böhmermannu ponujali video v odkup in je zato vedel zanj.

Zanimivo je, da je vpletenost nemške tajne službe v afero Ibiza omenil tudi predsednik nemškega parlamenta, 76-letni Wolfgang Schäuble (CDU). V ponedeljek je v Freiburgu dejal, da se je Strache ujel v past, ki sploh ni bila inteligentna, da so past očitno pripravili centri finančne moči in da “diši po nekakšni skrivnostni službi”. To je očitno vedel ali vsaj sumil tudi Strache, saj se na posnetku z visoko ločljivostjo sliši vzklik: “Past, past, dobro nastavljena past.” Toda Gudenus ga je prepričal: “Ne, ni pasti.” Celo Tajana, žena Gudenusa, je spregledala, da je past. Ona je bila tista, ki se je precej pogovarjala z domnevno bogataševo nečakinjo. To mnenje, tako pravijo poznavalci, je dokončno prepričalo Stracheja, da gre za prevaro. Njegova napaka je bila, da je igro sprejel in jo nadaljeval. Zato je, prvič, zahteval, da mora poslovanje z Rusijo potekati ob polnem spoštovanju zakonodaje, in drugič, začel je govoriti o seksualnih igricah kanclerja Kurza in njegovega predhodnika Christiana Kerna. Povsem možno je, da si je domišljal, da če so v ozadju pasti koalicijski partnerji na Dunaju, da tega posnetka ne bodo dali v javnost.

In za konec. Zelo zanimiv je tudi sam potek afere: napovedal jo je dežurni zabavljač, “razkrili” so jo mediji v drugi državi, domači mediji so jo povzeli in začeli medijski linč, ki mu ni videti konca. Tudi vam to zveni znano?

Jože Biščak

 • Ervin Anzelc

  Ne razumem, kaj bi bilo pri tej aferi v škodo volivcev ali novinarjev? Po 24 h se je v Avstriji že začela volitvena propaganda, Svobodnjaki so z Socialisti dali skupni povod za nezaupnico Kurcu…itn! lahko si politik- pijanc- kurbir – ne moreš biti pa lopov! Ste mogoče zanalašč spustili del Strabag?! Mi nimamo pojma o demokraciji, zato nam pa še danes vladajo komunisti!

 • Drago

  Jp, ubogemu Stracheju so vse podtaknili, ravno tako kot Thalerju…

 • janez55

  Jejhata, jejhata! Povsod same zarote proti domoljubom in Dolfetovim duhovnim dedičem.

 • Anton

  Jože, jaz sem nedavno tega tu gor napisal, da je to zarota levičarjev in prav upam si trditi, da se nisem uštel

  sarkazem press

 • Franc Šink

  Kurbarija ima povsod glavno besedo, Tudi v politiki.

  • Luiggi

   Organizirana od strani Judov!

   • xtc

    Vprašanje,od kot so naročniki.

    • freedomfighter

     Glavna vprasanje je zakaj se tak domoljub prodaja levicarju kot je putin…

 • Joško

  Svobodnjaki bodo to prisluškovalno afero zagotovo obrnili v svojo korist, razočarani pa bodo naročniki in tisti, ki so jo lansirali v javnost.

  • freedomfighter

   Politik se je ujel na posnetek ko se prodaja tuji sili…v zda bi mu sodili za vele izdajo prinas pa mislite da bo pozitivno vplivalo na stranko..ljudje ste pa res zblojeni…si predstavljas da bi dobili levicarja ki se takole dogovarja z rusi

 • freedomfighter

  Tudi ce gre za nastavljeno past to nic ne spremeni…v ameriki po getih lovijo zlocince tako da v avtu pustijo kljuce in cakajo da se nekdo vjame v past…kakrsno koli zmanjsevanje krivde he enostavno smesno

 • xtc

  Že sam sem v začtkudvomil ali ta “bogatašinja” sploh obstaja in kdo v resnici je.
  Očitno pa je šlo za sprego Merckel -Kurz-A socialisti zaradi uvoza drhali in verjetno je šlo za veliko denarja plačanega izraelskim operativcem.
  Ali po domače-gre za sprego CDU-Anarholiberalov in socialstov z Kurzem vred,sevedapa je veliko vprašanje,če bodo zdeve začele curljati na plan lahko zadeve eksplodirajo v obraz tudi režiserjem in Kurzu.

  • freedomfighter

   Kar pises je cista neumnost clovek je prejemal podkupnino in to na posnetku…sploh ne vem kako ga lahko branite

 • freedomfighter

  Lepo povedano

 • xtc

  Ja veno kako izgledamo v očeh psihopata kot si ti.
  Daj pejt ga potegnit fantu ,da se pomiriš pol pa da te še mal dopumpa.

 • Boco

  Pa sem ze mislil, da ce bo v Sloveniji vse slo v levicarski kurc, mi se zmeraj ostane Avstrija. Kot domobrancem leta 45. Zdaj pa je ta Kurz vse skurcil. Eh, nimam srece.

 • xtc

  Če se slučajno izkaže,da je kurz vedel za zadevo ali v njej sodeloval s Socialisti in Anarholiberali je z njim in stranko koneckot iz prvimi dvemi.

  • freedomfighter

   Torej vsi so bolj krivi kot clovek.ki se je ujel v afero…daj poslusajte se no ker izpadete smesni

 • Slovenka

  Kurz naj le gleda, da nima nič pri tem. Drugače bo jeseni pogorel na volitvah in bo njegov staž v politiki res ganz kurz.

  • xtc

   Baje je vpleten,seveda pa utegne biti hudu narobe ,če za naročilom stoji slučajno Merckelca,glede na to,da Schauble ve za vpletenost BND,kar bi bil hud škandal za CDU in CSU in ALDE in verjetno razsip EPP. ne nazadnje je Webber v Zagrebu govoril o obračunavanju z nacionalizmi,kar bi lahko kazalo na vpletenost CDU in Merckelce,če bo tole počilo bo pa grdo za EPP.,destvo je ,da je Bruselj dobil krepko brco včeraj ,ko so zbrcali Mayevko,ki po diktatu Bruslja bremza odhod in je hotela z novim referendumom,ki bi bil protizakonit in pogorela -zakon se mora spoštovati-Brexit pa je nočna mora Bruslja,sploh pa če se tale zrežirana afera lahko obrne proti njemi,da se podobno nebi dogodilo še kje in bodo začele države cepat proč od Bruslja iz gole previdnosti.

   • Slovenka

    Če bo šlo vse po sreči, se bo še enkrat izkazala resničnost pregovora: kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. Kurz naj pazi, da ne bo kurz.

 • freedomfighter

  Danes spet lepo vidimo dvojna merila…ko se desnicar ujame v afero je podtaknjena ko se levicar pa ne…zblojen um zblojenih ljudi…no bolj ko glasno zagovarjajo izdajalce lastnih drzav bolje je za politike ki se tega ne gredo…vsi bi se mogli zgledovati po kurzu kako je odreagiral…pri nas vlada zaradi cesa takega sigurno nebi padla ker imamo povsem druga merila…taka s katerimi se strinjajo komentatorji na tem portalu…skratka glavo v pesek in vse za oblast

  • Butalecslovenski-Hun

   Pač evolucija in boj za obstanek.

 • RATATA

  Ker je prepovedano šimfat pokvarjene židovske spletkarje jih ne bom šimfal.

 • xtc

  Je pa pri nastopu Kurza ob začetku afere bilo zaznati več samozavesti,kot takrat ,ko so mi Svobodnjaki povedali da odhajajo iz vlade,takrat je pričel jokati in stokati.
  Hudo nerodno utegne postati za Kurza,če začno od kot curljati podatki,kar definitivno bodo,tako kot imajo krtice socialisti jih imajo tudi Svobodnjaki in se izkaže ,da sta v zadevo vpletena tako avstrijska kot nemška obveščevalna služba in Merckelca ter Kurz ALDE in Neos mislim ,da se tale stampedo utegne obrniti proti režiserjem.

 • sodnikisozločinci

  Po mojem mnenju so mu nastavili. Kurz je globalistični plačanec, podpira množično priseljevanje.

  • Povprečen Državljan

   Kurz je Kučanov plačanec.Mar me veš tega?????

 • Povprečen Državljan

  Baje je bil 14 dni prej na Ibici Kučan.

  • Sonce

   Kučan pa Putin sta mu roke zvijala

 • RATATA

  Tudi ta primer je del PLANA .. . , ki je (načrt Kalergi), kot se zdi, že skoraj v celoti uresničen.
  S spajanjem Evrope s tretjim svetom se soočamo.
  Kuga medrasnih porok vsako leto proizvede na tisoče mladih mešanih ras – otroci Kalergi.
  Pod dvojnimi pritiski napačnih informacij in humanitarnih stresov, ki jih spodbuja MSM, se Evropejci učijo, da se odpovejo svojemu izvoru in se odpovejo svoji nacionalni identiteti.
  Služabniki globalizacije nas poskušajo prepričati, da je zanikanje naše identitete progresivno in humanitarno dejanje, ta rasizem(?) je narobe, ker želijo, da smo vsi slepi potrošniki.
  Potrebno je, zdaj bolj kot kdajkoli prej, nasprotovati laži sistema, prebuditi Evropejce revolucionarnega duha.
  Vsak mora videti to resnico, da je evropska integracija genocid.
  Nimamo druge možnosti, alternativa je nacionalni samomor.
  Abnormalnost Kalergija…. (?) kako to, da je evropski aristokrat s flamskimi, poljskimi, grškimi – Bizantinske korenine in celo z nekaj samurajske krvi v žilah (od matere japonke) tako degeneriran??
  Satan? – snobovski odnos, aroganca – degeneriran elitizem.
  Tudi dejstvo, da je bila njegova mati azijka, je morda ustvarila notranje konflikte in frustracije, kar se lahko zgodi ljudem s takšnim temperamentom.
  … in …. njegova prva ženska (v starosti 13 let): Židinja Ida Roland, ki je kasneje postala znana igralka.
  +
  Izvajalci in razpečevalci ter uresničevalci plana so bili, med aktualnimi timermansi, junkerji, merklo, sarkozijem, makronom … (webrom!!) tudi oto von habsburg in njegov prijatelj – naš “oče naroda” France Bučar s svojim panevropskim gibanjem, ki ga zdaj vodi laris gaiser (www.panevropa.si)!!

  https://thebridgelifeinthemix.info/history/in-profile-the-coudenhove-kalergi-plan-the-genocide-of-the-peoples-of-europe/#sthash.ACRI0i2f.dpbs

 • Butalecslovenski-Hun

  Stračatela se je selekcioniral sam. Čustva so odveč. Vsak je krvav pod kožo, tudi človek, ki se ima za domoljubnega desničarja.
  Integriteta se ne privzgoji.
  Zdaj je odvisno kako se bo boril naprej in kako mu bo “familija” suverenistov stala ob strani oz ga vlekla iz zagate na podoben način kot je ta članek.

 • Caesar

  Ampak najprej so obtožili Putina, sedaj pa počasi postaja jasno, da za tem stojijo cionistične elite, ki želijo uničiti Evropo. Rusija želi ohraniti belo Evropo, ker je tudi sama del bele Evrope, zato tudi podpira Orbana, Wildersa, Salvinija, Le Penovo, itd. Zato evropska liberalna levica kriči, da želi Rusija uničiti EU in vztraja pri sankcijah. V Sloveniji je pa narobe svet, kjer levica vzdržuje stike z Rusijo namesto desnice. V tem boju za preživetje je edina zaveznica Evrope Rusija. ZDA so kolonija Izraela in delajo tako, kot jim rečejo cionistični gospodarji.

  • Perkele

   Zanimivo razmišljanje, bom dal kar link od RT, da ne bom obtožen širjenja cionističnih medijskih vsebin…

   https://www.rt.com/news/316327-moscow-mosque-largest-europe/

   Kako so take slovesnosti v kontekstu bele Evrope?

   • Caesar

    Ni zgrajena nova, temveč obnovljena obstoječa mošeja. Obnovila jo je Rusija in ne Savdska Arabija ali Katar. V Rusiji živi več avtohtonih narodov, ki so muslimanske vere in normalno sobivajo s pravoslavnimi Rusi. Ti narodi sobivajo že stoletja, kar je nekaj povsem drugega, kot pošiljanje osvajalske vojske v preobleki migrantov, da bi uničili avtohtone narode.

    • Perkele

     A tako, zato je večina bojevnikov v Siriji iz Rusije… zanimivo sobivanje, kot ko so priredili lutkovno predstavo v OŠ Beslan.

     • Caesar

      Res so v Siriji džihadistične skupine, ki so se v Rusiji bojevali v čečenski vojni za interese ZDA, vendar še zdaleč niso večina teroristov v Siriji. Poleg tega so bili Osetijski otroci v šoli v Beslanu, ki so jo napadli džihadisti, prav tako muslimani. V Čečeniji so se bojevali teroristi Al Kajde iz mnogo držav za interese ZDA, da bi Rusiji iztrgali z nafto bogati Kavkaz. Proti tem teroristom so se bojevali skupaj z rusko vojsko tudi kavkaški muslimanski narodi.

     • Perkele

      A tako, kremeljski pravljičar je že potegnil iz rokava ZDA, kaj sledi, Cia, Mossad…

      Vsekakor, šibka država ta Rusija, da ne more v skoraj 30ih letih vzpostavit nadzora nad svojim ozemljem, če ne gre drugače pa lokalne islamiste kot je Khadyrov napolni z milijoni, da po sebi poimenuje celo novo džamijo v Grozniju plačano z ruskim davkoplačevalskim denarjem.

      Tale borec za belo raso Putin naj se raje posveti rodnosti v Rusiji, ruske regije imajo TFR 1-1,5 otroka na žensko, muslimanske, zlasti radikalno muslimanske v Kavkazu pa 3-5 otroka na žensko.

 • hle

  Kaj je zdaj to a niste zadnjič ugotovili da je to Putinovo maslo

  • xtc

   Tudi Putinu ta zmeda ustreza SPD jevec SChroeder je njegov človek.

   • hle

    Kot vem je on že dolgo bivši politik sploh pa Vlado ni Janez da bi se ustrelil v koleno samo zaradi trenutnih interesov on zna gledat širšo sliko na žalost takih politikov pri nas nimamo če pa se že najde kakšen pa ga ostali kruhoborci takoj potolčejo

 • Butalecslovenski-Hun

  Moram priznat, da Biščak ni neumen prej genialen, nit človek z prirojenim črednim nagonom. Bil bi odličen odvetnik. Hudičev advokat. Jaz bi ga takoj najel.

 • Sonce

  Da, drugi so krivi, roko so mu zvijali da je govoril kar je govoril.
  Seveda.

 • Butalecslovenski-Hun

  Mirko je tudi žrtev s pištolo za pasom in kolesom. Moderni revolveraš.

 • Stanislav Juznic
 • AlternativaZaSlovenijo

  Definitivno ne gre za domoljubne desničarje, prej za podkupljive desničarske politke, ki jim je domoljubje samo sredstvo za nabiranje naivnih domoljubov. Lekcija je sledeča: Tisto kar govorijo politiki v javnosti je eno, farsa, resnica je pa čisto nekaj drugega. In to velja ne glede na barvo, smer levo-desno.

 • abc

  Bosanka ga je zrihtala, ne rusinja.hehehe Pravilno, da je zapel na mamac, nepoštenjak slobodarski. Gnida skorumpirana, tudi Kurc je padel. hahaha
  https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=05&dd=27&nav_category=78&nav_id=1547404
  https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=05&dd=27&nav_category=78&nav_id=1547287