fbpx

Afera Ibiza odpira več vprašanj, kot daje odgovorov, ali kako je Strache očitno že tisto noč na Ibizi uvidel, da je padel v past

Ste že slišali za Tala Silbersteina? Večina najbrž ne, zato na kratko o njem. Silberstein je sodeloval pri zmagoviti volilni kampanji Ehuda Baraka, ki je leta 1999 postal izraelski premier. Je eden od številnih nekdanjih sodelavcev izraelske obveščevalne službe Mosad, ki so postali svetovalci povsod po svetu. Tako je bil denimo del ekipe v Ukrajini in v Romuniji, kjer so ga pozneje zaradi spornih nepremičninskih poslov s premierjem Calinom Popescujem Tariceanujem in poslovnežem Remusom Truicanom preiskovali tožilci, a za našo zgodbo je pomembno njegovo delovanje v Avstriji. Tam se je zapletel z avstrijsko državno loterijo. Pri severnih sosedih je namreč z nekdanjim svetovalcem Billa Clintona Stanleyem Greenbergom delal za socialne demokrate (SPÖ), hkrati je želel ekskluzivno pogodbo za video terminale prek nekega malteškega sklada. Do pogodbe (vredna naj bi bila kar 200 milijonov evrov) ni prišlo, avstrijski Profil pa je razkril njegovo povezavo z nekdanjim kanclerjem, socialnim demokratom Alfredom Gusenbauerjem (pri njem je bil svetovalec, svetoval je tudi kanclerju in socialdemokratu Christianu Kernu), ki je napeljevala na zaključek, da so svetovalci uradno plačani z manjšimi zneski prek marketinških agencij, prave zneske pa dobijo s povezanimi posli.

Zakaj omenjam Silbersteina? Ker je povezan z najnovejšo avstrijsko afero Ibiza, omenil ga je odstopljeni podkancler Heinz-Christian Strache (odstopil je tudi kot vodja svobodnjakov – FPÖ), češ da gre za umazano socialdemokratsko kampanjo “v stilu Tala Silbersteina”. Ampak lepo po vrsti.

Posnetki skritih kamer, v katere se je ujel Strache, so neverjetni. Nastali so konec julija 2017, tri mesece pred avstrijskimi parlamentarnimi volitvami, po katerih je Strache postal podkancler. Neverjetni zato, ker je jasno, da je bila luksuzna počitniška vila na španskem otoku Ibiza očitno posejana z vrhunskimi mikrofoni, kar kaže, da je bil avstrijski politik zvabljen v past. “Deloval sem kot pijan najstnik. To je bilo vedenje mačo pijanca. Bil sem neumen, moram reči,” je posnetke komentiral te dni.

Strache in njegov strankarski kolega Johann Gudenus, takratni podžupan Dunaja, sta se srečala z elegantno in vitko žensko z dolgimi lasmi, oblečeno v črno obleko in obuto v čevlje z visokimi petami. Predstavljena je bila kot Aljona Makarova, domnevna nečakinja Igorja Makarova, ruskega oligarha, ki je blizu predsedniku Vladimirju Putinu. Zanimivo je, da “vabe” ni videti na nobenem posnetku, prepoznavni so samo Heinz-Christian Strache (z očali), Johann Gudenus (v modri majici) in njegova žena Tajana.

Nastavljena past
Strache je užival v brancinovem karpaču, tuni in sušiju, poleg je bila vrhunska vodka in pločevinka Red Bulla, ki je podkanclerju od nekdaj všeč. Makarova je rekla, da želi v Avstrijo vložiti nekaj sto milijonov evrov, in želela vedeti, ali bi lahko skupaj delali. Predlagala je nakup 50-odstotnega deleža v Kronen Zeitungu, zelo vplivnem avstrijskem tabloidu, da bi časopis uporabili za podporo svobodnjakom. Iz posnetka je razvidno, da je bil Strache, oblečen v ohlapno majico in kavbojke, navdušen. Z žensko je govoril več kot šest ur, medtem ko sta si izmenično šepetala, je kadil cigareto za cigareto. Domnevna Makarova je bila v vili s svojim zaupnikom, ki je bil oblečen v bele hlače in modro majico. V nemščini je dejal, da mora Makarova dobiti zagotovilo, da bo posel, ki ga je opredelil kot “pravno zapletenega”, izpeljan tako, kot so se dogovorili.

Kaj se je kasneje dogajalo, ni znano. Po sestanku se ni zgodilo nič takega, za kar bi lahko rekli, da je prišlo do pravega posla. Znano je, da se je Gudenus leto poprej, ko mu je umrl oče, srečal z nekaterimi Rusi, ki so se želeli preseliti na Dunaj. Ti so se potem spomladi 2017 želeli srečati tudi s Strachejem. Do srečanja je nato prišlo na Ibizi, ker so vsi ugotovili, da (tako kot Strache) radi počitnikujejo na tem španskem otoku. Vila je bila najeta prek spletne platforme Airbnb, ki se je pogosto znašla pod plazom pritožb uporabnikov, ki so v najetih hišah našli skrite kamere oziroma nastavke za tajno snemanje. Že zdaj je jasno, da je bila takratnemu šefu svobodnjakov nastavljena past, saj se pozneje Strache z “bogato dedinjo” ni nikoli več srečal.

Povezave vse do Cerarjevega svetovalca
Posnetek s spornimi dogovarjanji ni bil uporabljen pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji, ampak zdaj, tik pred evropskimi volitvami, na katerih sta se svobodnjaški stranki obetala dober rezultat ter zavezništvo z Matteom Salvinijem, Geertom Wildersem, Marine Le Pen in drugimi evropskimi domoljubnimi strankami. Očitno je nekdo že vnaprej vedel, da bo bolj koristno uporabiti posnetke pred evropskimi volitvami, da se na ta način diskreditira tudi druge protimigrantske stranke na stari celini. Kar se je tudi zgodilo. Nekateri mediji celo pišejo, da “mirnost” kanclerja Sebastiana Kurza, s katero je sprejel afero Ibiza, kaže, da je za posnetek vedel že prej. Enako socialni demokrati. Mogoče so celo skupaj načrtovali zaroto proti svobodnjakom in iskali razlog, da se jih znebijo, nemški in avstrijski mediji celo namigujejo, da naj bi bili vpleteni tako nemška kot avstrijska tajna služba, čeprav se zdi, da je master mind akcije Tal  Silberstein, saj ima sam potek afere vse značilnosti njegovega podpisa.

Silberstein je za slovensko javnost zanimiv zato, ker je občasni sodelavec Asafa Eisina, Izraelca, ki je svetoval Miru Cerarju. Eisin je bil na začetku kariere podobno kot Silberstein povezan z izraelsko vojsko oziroma Mosadom. Značilno za vse te izraelske svetovalce je (znan je še denimo Shimon Sheves), da delajo za socialne demokrate ali “liberalce” iz evropske skupine Alde. Kar očitno ve tudi Strache, saj se na posnetku sliši kritika ustanovitelja Strabaga, oligarha in sponzorja avstrijske stranke NEOS (Nova Avstrija) Hansa Petra Haselsteinerja, ki je povezan s socialnim demokratom Alfredom Gusenbauerjem, s tem pa sledi logična povezava do Tala Silbersteina in Benyja Steinmetza, izraelskega poslovneža, vmešanega v več škandalov v Romuniji, Bolgariji in Avstriji. In samo mimogrede. Angelika Mlinar, kandidatka za evropsko poslanko pri Alenki Bratušek, je članica stranke NEOS, ki je na evropski ravni v skupini Alde.

Medijski linč, ki mu ni videti konca
Vpletenih v afero je očitno še več. Za posnetek je prej zagotovo vedel tudi nemški zabavljač in komedijant Jan Böhmermann. Njemu je avstrijska televizija aprila podelila nagrado romy. Ker se ni mogel udeležiti podelitve, se je javil prek video konference. Dejal je, da mu je žal, da ni mogel priti, ampak je zelo zaseden, saj se “pod vplivom Red Bulla” pogovarja “s poslovnimi partnerji svobodnjaške stranke”, in to z ruskimi oligarhi na Ibizi. “Pogajam se, kako bi prevzel Kronen Zeitung,” je še dejal Böhmermann. Po tem govoru so avstrijske oblasti ostro kritizirale satirično izjavo in ga obtožile, da je ponižal avstrijsko vlado; danes je jasno, da je nemški zabavljač vedel za posnetek, kar je potrdil tudi njegov menedžer Peter Burtz. Celo več. Nemški novinar Oliver Janich pravi, da je Böhmermann globoko vpleten v zadevo in da je vsaj “pasivni sodelavec pri obveščevalnih službah”, medtem pa nemški mediji pišejo, da so nekateri (omenjata se poslovnež Julian H. in odvetnik Ramin M.) Böhmermannu ponujali video v odkup in je zato vedel zanj.

Zanimivo je, da je vpletenost nemške tajne službe v afero Ibiza omenil tudi predsednik nemškega parlamenta, 76-letni Wolfgang Schäuble (CDU). V ponedeljek je v Freiburgu dejal, da se je Strache ujel v past, ki sploh ni bila inteligentna, da so past očitno pripravili centri finančne moči in da “diši po nekakšni skrivnostni službi”. To je očitno vedel ali vsaj sumil tudi Strache, saj se na posnetku z visoko ločljivostjo sliši vzklik: “Past, past, dobro nastavljena past.” Toda Gudenus ga je prepričal: “Ne, ni pasti.” Celo Tajana, žena Gudenusa, je spregledala, da je past. Ona je bila tista, ki se je precej pogovarjala z domnevno bogataševo nečakinjo. To mnenje, tako pravijo poznavalci, je dokončno prepričalo Stracheja, da gre za prevaro. Njegova napaka je bila, da je igro sprejel in jo nadaljeval. Zato je, prvič, zahteval, da mora poslovanje z Rusijo potekati ob polnem spoštovanju zakonodaje, in drugič, začel je govoriti o seksualnih igricah kanclerja Kurza in njegovega predhodnika Christiana Kerna. Povsem možno je, da si je domišljal, da če so v ozadju pasti koalicijski partnerji na Dunaju, da tega posnetka ne bodo dali v javnost.

In za konec. Zelo zanimiv je tudi sam potek afere: napovedal jo je dežurni zabavljač, “razkrili” so jo mediji v drugi državi, domači mediji so jo povzeli in začeli medijski linč, ki mu ni videti konca. Tudi vam to zveni znano?

Jože Biščak