fbpx

Afera Wikileaks pretresa demokratsko stranko: Vse glasnejše obtožbe o pranju denarja in povzdigovanju Clintonove

Hillary Clinton (Foto: epa).

Petkovo razkritje 20 tisoč sporočil elektronske pošte kaže številne primere, kako je nacionalni odbor demokratske stranke koordinirano povzdignil Hillary Clinton in zatrl Bernieja Sandersa, medtem ko so javnosti prikazovali popolnoma drugačno sliko. 

Številna sporočila še vedno niso razkrita, vendar pa kot pravijo poznavalci, bo njihova vsebina še kako pretresla demokratsko stranko pred prihajajočo konvencijo, ki bo prihodnji teden v Philadelphiji. Najbolj se v stranki bojijo odziva privržencev Sandersa, ki v vrhu stranke očitno ni imel dovolj podpore, saj so ga obravnavali neenakopravno, njegovo tekmico Clintonovo pa so še pred koncem nominacijske bitke favorizirali kot potencialno demokratsko kandidatko.

Najbolj zaslužen za fiasko v demokratski stranki je prav zagotovo njihov direktor za odnose z javnostmi Luis Miranda, ki je ameriškim medijem izdajal informacije o negativnih plateh kandidata Sandersa, da bi ga kar se da očrnil. Prav tako se je novinarjem pritoževal zaradi Sandersa, ki želi pošteno predstavitev tekmecev v demokratski stranki.

Člani nacionalnega odbora prisegali strogo na Hillary
Za demokrate je boleče tudi razkritje ob kolapsu denarnega sklada za volilno kampanjo Clintonove in da so v stranki k njej preusmerili 99 odstotkov celotnega denarja, ki je bil namenjen vsem demokratskim tekmecem. Nacionalni odbor je nato preprečeval Sandersu pojavljanje v medijih, saj so se bali, da bi govoril o obtožbah Clintonove o pranju denarja.

M. P.