fbpx

Afganistanci protestirajo: Med njimi tudi ženske, ki so jih talibani brutalno pretepli

Foto: družbena omrežja

Protestniki so znova stopili na ulice v več delih Afganistana in kljubovali pritisku talibanov, naj ostanejo doma in naj ne protestirajo. Na desetine demonstrantov, ki so se zbrali v bližini pakistanskega veleposlaništva v Kabulu, so talibanski strelci streljali. Med protestniki so bile tudi ženske, ki so pozivale k vključitvi ministrice v vlado, a so jih talibani, še preden so se mirne demonstracije končale, brutalno pretepli.

Več deset žensk je v Kabulu in severovzhodni provinci Badakšan v sredo protestiralo proti oblikovanju moške talibanske vlade, pozivale so namreč, naj vključijo vsaj eno ministrico. Še preden so s protestom končale, so jih talibani pretepli.

Še en protest žensk je potekal v provinci Kapisa, severovzhodno od Kabula, poročajo lokalna poročila. Iz Aamaj News so sporočili, da je bilo aretiranih več bork za pravice žensk, medtem ko so pogumno korakale in se borile za temeljne pravice. To so prave borke za pravice za razliko od sodobnih feministk, ki prihajajo iz privilegiranih družin in ki nimajo več nikakršnih zvez z bojem za človekove pravice. Kdor njihovih teorij ne sprejme, je klerofašist, katoliški taliban, nacist, rasist in še kaj bi se našlo v feminističnem besednjaku. V Afganistanu pa se ženske borijo za svoje pravice iskreno in so za to pripravljene tvegati tudi udarce ali celo življenje.

Image

Talibani pretepajo tudi novinarje
O več demonstracijah so poročali tudi v provincah Parvan in Nimruz. Objavili pa so tudi fotografije, ki prikazujejo pretepene novinarje, ko so v sredo poročali o protestih. Po tem, ko so jih talibani aretirali in odpeljali, so jih brutalno pretepli in ustrahovali. Fotograf Nematullah Naqdi je za AFP dejal, da mu je eden od talibanov stopil na glavo in mu obraz porinil v beton. “Mislil sem, da me bodo ubili”, je dejal. Talibani so namreč proteste prepovedali.

Talibani izklopili pokritost in dostop do interneta
V torek so med demonstracijami v zahodnem mestu Herat umrle tri osebe. Talibani so sicer zanikali, da oni stojijo za tem. Poročila iz lokalnih medijev še sporočajo, da naj bi v nekaterih delih Kabula izklopili internet. To je potrdil tudi afganistanski novinar Bilal Savari, ki je tvitnil, da mu je več virov v telekomunikacijskem sektorju potrdilo, da so talibani odredili začasen izklop pokritosti z mobilnimi telefoni v več okrožjih.

Sara Kovač