fbpx

Afganistanski migrant do smrti pretepel 73-letnega Belgijca

Josa Haexa, starega 73 let, so v četrtek zdravniki izključili iz aparatov, ki so ga še ohranjali pri življenju. Pred tremi tedni ga je namreč pretepel afganistanski prosilec za azil, upokojenec je padel v komo, zdravniki pa so dejali, da je možgansko mrtev.

Pred tremi tedni so Haeksa brez zavesti našli na tleh, potem ko se je odpravil na sprehod v gozd. Njegovega napadalca so nedaleč stran našli, le nekaj dni pred napadom pa so Afganistanca izpustili iz psihiatrične bolnišnice. Nezavestnega upokojenca so odpeljali v bolnišnico, kjer je padel v komo, njegovo stanje pa se je le še slabšalo.

“V zadnjih tednih je šlo le še navzdol” je dejal njegov sin Patrick. “Moja sestra je bila z njim vsak dan in opazovala njegovo stanje. Zjutraj je umrl okoli pol osmih zjutraj. Izgubili smo upanje in težko je verjeti, ampak prišel je čas”, je dodal. Žalujoča družina ne more verjeti, da lahko se takšna oseba s psihičnimi težavami kar prosto sprehaja po ulicah, brez kakršnega koli nadzora. “Če je imel psihične težave, kako je lahko bil na prostosti? Zakaj migrantov ne spremljajo? Moj oče je bil žrtev tega!, je obupano dejal sin.

(Foto: epa)

Afganistanskemu migrantu bodo sodili v petek, njegov odvetnik pa pravi, da je njegov klient precej nezainteresiran in apatičen do celotne situacije in ne kaže znakov obžalovanja.

Lana Božič