Afganistanca z devetimi otroki od države dobita več kot 5 tisoč evrov socialne podpore za veliko družino

Foto: Pixabay

Čeprav sta v Avstriji šele pet let oziroma tri leta, afganistanski par z devetimi otroki spada v skupino ”velikih družin,” ki jim avstrijska vlada namenja dodatno socialno pomoč. Na mesec tako zgolj od države dobita 5682,6 evra. Želita pa si še enega otroka, ki bi ga zaplodila s pomočjo umetne oploditve. 

Najstarejši sin je star 20 let, najmlajša hčerka pa pet. Skupaj jih imata kar devet, na poti pa je še deseti otrok. Dva izmed otrok sta gibalno ovirana in težko živita brez nenehne asistence. A par si vseeno želi še enega otroka. V Avstrijo je mož prispel pred slabimi petimi leti kot prosilec za azil, dve leti za tem pa se mu je pridružila še žena.

Pred dnevi sta obiskala bolnišnico na Dunaju, saj si želita s pomočjo umetne oploditve še enega otroka. Predhodne raziskave, ki jih je financirala bolnišnica sama, so pokazale, da je zaradi materine starosti možnost za ponovno nosečnost minimalna. A par se ne da. Zaradi njene starosti si bosta morala stroške umetne oploditve kriti sama, zavarovalnica pa jima bo naprej krila vse preglede, ultrazvoke, ginekološke teste ter analize krvi in semena, poroča avstrijski portal Kronen Zeitung.

Primer sproža debate o višini socialne pomoči
Njun primer pa v Avstriji že dviga veliko prahu o višini socialne podpore. Za dva odrasla in sedem mladoletnih otrok dobita na mesec več kot 3.600 evrov na mesec, kar znaša več kot 44 tisoč evrov na leto. Ker pa sta dva izmed otrok gibalno ovirana, dobita zanju še poseben dodatek.

Tako njuna socialna podpora nanese točno 5.682,6 evra na mesec, z morebitnim novim otrokom pa bo ta znašala že več kot 6.000 evrov mesečno.

M. G.