fbpx

[Video] Talibani zavzemajo Afganistan: Kabul lahko “pade” že v kratkem, zaradi česar Evropi grozi nova velika migrantska kriza

Talibanski uporniki ob zasedbi mesta Herat. (Foto: epa)

Pred 20 leti so ZDA skupaj z zavezniki zrušili diktaturo okrutnih islamistov v Afganistanu. Zdaj, ko so se ZDA pod Donaldom Trumpom umaknile s tega območja, je v relativno kratkem času postalo jasno, da demokracija v tej nekdanji sovjetski republiki ne more preživeti. Afganistan bi kaj kmalu lahko v rokah znova imela skupina moških, ki je pred časom nudila zatočišče nekoč najbolj iskanemu teroristu na svetu Osami Bin Ladnu in ki nedvomno spadajo med najbolj grozne ljudi na svetu.

Danes je padel Kandahar, drugo največje mesto v Afganistanu. Na ta način so talibani zadali doslej največji udarec afganistanski vladi, ki jo podpirajo ZDA – talibani so v siloviti ofenzivi, odkar so se ameriške čete umaknile s tega območja.

Če bi se silovito napredovanje talibanov nadaljevalo, bi bilo lahko glavno mesto Kabul izolirano v zgolj enem mesecu, v roke talibanov pa bi po nekaterih ocenah lahko padel v samo 90 dneh. Britanci in Američani so že najavili, da bodo v Afganistan poslali več tisoč svojih vojakov, a ne zato, da bi se borili proti talibanom, temveč da bi pomagali pri evakuaciji diplomatskega osebja in drugih svojih državljanov.

Nekateri zahodni politiki pozivajo svoje vlade: “Izdali smo Afganistan.”
Silovito napredovanje talibanov v Afganistanu je sicer razdelilo tudi evropske politike. Nekateri so prepričani, da sta ameriška in britanska vlada zaradi umika svojih oboroženih sil izdali afganistanski narod. Najvplivnejši možje vladajoče britanske Konservativne stranke so bili še posebej kritični.

Nekdanji minister vojnih veteranov Johnny Mercer, ki je služil kot vojak v Afganistanu, je celo izjavil, da je Velika Britanija izbrala poraz, odsotnost politične volje nadaljevati spopad s talibani v Afganistanu pa je opisal kot nekaj najbolj sramotnega, žalostnega in ponižujočega za britansko vojsko. Pa tudi tragedijo za afganistanski narod.

Rory Stewart, minister v prejšnji Konservativni vladi pod vodstvom Therese May je dejal, da bo morala tudi Velika Britanija prevzeti odgovornost za humanitarno krizo, ki bo sledila ponovnemu vzponu talibanov. “Milijoni Afganistancev bodo živeli v žalostnih razmerah. To bo srce parajoče. Na milijone bo beguncev. To je naša napaka,” je dejal Stewart za Sky News.

Ameriški predsednik Donald Trump je ameriške čete povlekel z Afganistana, kar bi se lahko izkazalo za zgodovinsko napako.

Talibani so 50 kilometrov od Kabula. Kaj se je zgodilo, ko so ga nazadnje osvojili?
Talibani so danes zavzeli glavno mesto province Logar, oddaljeno samo 50 kilometrov od Kabula, glavnega mesta Afganistana. Talibani so kontrolo nad Kabulom zadnjikrat prevzeli leta 1996, po štirih letih državljanske vojne. Ena od prvih potez je bila javna usmrtitev nekdanjega predsednika Mohammada Najibullaha.

Talibanski režim je več kot 20 let poznan po svoji brutalnosti. V mestih in vaseh, kjer režim vlada, velja strogo in nasilno šeriatsko pravo. V času vladavine talibanov je bilo ženskam prepovedano delati, deklice pa niso smele obiskovati šole. Ženske so morale biti ves čas pokrite, dom so lahko zapustile le v spremstvu moških. Prekrškarji so bili kaznovani s kamenjanjem in sekanjem rok, nog in glav, v poznih 90-ih letih so bile organizirane javne eksekucije na stadionih.

BBC je nedavno objavil reportažo s področja, ki so ga že ponovno prevzeli talibani, intervju je bil opravljen celo s talibanskim sodnikom Hajijem Badruddinom: “V našem šeriatu je jasno, za tiste, ki imajo spolne odnose in niso poročeni, pa ni pomembno, ali je govora o deklici ali fantu, je kazen 100 udarcev z bičem v javnosti. Za tistega, ki je oženjen, je kazen kamenjanje do smrti. Tistim, ki se dokaže kraja, pa je potrebno odrezati roko!”

Šola pod talibanskim nadzorom v Afganistanu (Foto: Twitter)

Ženske v Kabulu so na smrt prestrašene
Ker vse bolj kaže na to, da bodo talibani osvojili celoten Afganistan, saj bi kmalu lahko padel Kabul, so najbolj v strahu afganistanske ženske. Predvsem tiste, ki so se v zadnjih dveh desetletjih najbolj aktivno borile za ženske pravice v tej večinsko muslimanski državi. Talibane opisujejo kot mračno silo, ki želi kontrolirati življenja žensk. Če talibani zavzamejo Kabul, bo šel v nič trud celotne generacije, pravijo poznavalci.

Spomnimo. Natovi zavezniki so v zadnjih dveh desetletjih zapravili na desetine milijard dolarjev za obrambo države pred okrutnimi islamisti, padlo je na tisoče zavezniških vojakov. Zdaj državi ob njihovem umiku grozi popoln kolaps in vrnitev v nazadnjaštvo, če zahodne sile hitro ne ukrepajo.

T. F.