Afrika se prebuja, dovolj imajo Wagnerjevega terorja

Foto: afp

Iz Združenih držav poročajo o pritožbah več afriških držav, da obžalujejo, da so ruski paravojaški skupini plačancev Wagner dovolile vstop in široko delovanje v njihovih državah, pravijo sedanji in nekdanji ameriški vojaški in obrambni uradniki.

Predstavniki več afriških držav so v sestankih z ameriškimi obrambnimi in vojaškimi uradniki nakazali, da so razočarani nad Wagnerjem zaradi zlorab človekovih pravic in napadov na civiliste. Skupina Wagner ima namreč znatne sile v Srednjeafriški republiki, Maliju in Libiji ter je poslala svetovalce in zvezne osebe v druge države, obetali pa so si podporo tudi v Sudanu in Mozambiku. S prisotnostjo ruske plačanske enote pa Rusija širi svoj vpliv v Afriki, pod pretvezo boja proti terorizmu.

Wagner je namreč izkoristil državne udare, ki so povzročili opustošenje po Sahelu, in ruska enota se je uspela močno razširiti v regiji, odkar zagotavlja preživetje vojaškega režima v Maliju in zatira mirovne misije Združenih narodov. Skupina, ki jo je vodil Jevgenij Prigožin do svoje smrti, je pred kratkim poskušala še razširiti svoje operacije v Burkini Faso in izkoristiti odstavitev predsednika Mohameda Bazouma v Nigru s strani vojaške hunte, a je bila pri poskusih vstopa v Čad neuspešna.

Nad Wagnerjem razočaran tudi Khalifa Haftar
Ena izmed političnih frakcij, ki je izrazila obžalovanje, ker je Wagnerjevim silam omogočila dostop, je v vzhodni Libiji, ki jo vodi poveljnik upornikov Khalifa Haftar. Njegovi predstavniki so ZDA izrazili obžalovanje, ker so sprejeli Wagnerjeve sile, pravi Stephen Townsend, upokojeni general vojske. Wagnerjeve sile so se izkazale za neučinkovite v boju proti terorizmu v Maliju in Libiji in so bile povezane z izginotji, množičnimi poboji ter drugimi resnimi zlorabami in zločini. Toda strokovnjake skrbi, da kljub temu da afriške vlade in opozicijska gibanja ameriškim uradnikom sporočajo obžalovanje, da so prejeli Wagnerjevo skupino, pa so skupine, kot so sudanske oborožene sile in malijska opozicija, še vedno proti pomoči ZDA.

Operacije skupine plačancev v Afriki so ponudile poceni in enostaven način za Rusijo, da se vmeša v dogajanje v strateško pomembnih državah brez vpletanja rednih ruskih sil. Skupina nekaj časa lahko preživi z lastnimi finančnimi mrežami, vendar bo potrebovala pomoč ruske vlade za vzdrževanje vojaške opreme ter zalog streliva in druge hrane. Hkrati pa je to izziv za Washington, saj lahko afriškim državam le malo ponudijo v zameno. “Povedal vam bom, kdo se ne pritožuje nad skupino Wagner – diktatorji,” pravi Townsend. “Tirani se niso naveličali Wagnerja, ker je Wagner njihovo jamstvo in garant njihove vladavine”.

A. G.