fbpx

Afriko ponovno kolonizirajo: Z letom 2020 bo Kenija v osnovnih šolah pričela s poučevanjem mandarinščine!

Foto: Twitter

Posledice kolonizacije Kitajske se že kažejo v praksi, namreč Kenija bo z namenom izboljšanja konkurenčnosti in ustvarjanja boljših trgovinskih povezav s Kitajsko v osnovnih šolah pričela s poučevanjem mandarinščine oziroma standardne sodobne kitajščine. 

Iz državnega inštituta, ki je zadolžen za oblikovanje učnega načrta, so sporočili, da se bo z letom 2020 pričel izvajati prenovljen učni načrt, ki vključuje učenje kitajščine, poroča Quartz Africa.

Po navedbah vodje agencije Juliusa Jwana bo učenje kitajščine omogočeno v četrtem razredu osnovne šole, torej pri starosti 10 let in sicer zato, ker je kitajščina vedno bolj razširjena na svetovni ravni. Njeno poznavanje pa je po prepričanju Jwana prav tako pomembno za poglabljanje političnih in gospodarskih povezav med Kitajsko in Kenijo. “Pomen Kitajske v svetovni ekonomiji je tako narasel, da je Keniji in njenim državljanom v korist, da se naučijo kitajskega jezika.”

S tem ukrepom Kenija sledi Južnoafriški republiki, ki je že leta 2014 pričela s poučevanjem kitajščine v šolah in Ugandi, ki namerava kitajščino uvesti kot obvezen tuj jezik v srednjih šolah. Kenija se je tako znašla v obdobju uvajanja novega učnega, ki bo izboljšal kakovost izobraževanja in se osredotočil na razvijanje spretnosti, ki bodo diplomante naredile bolj zaposljive na trgu delovne sile. V lanskem letu so pripravili načrt za prvi pilotni učni načrt, ki bo po navedbah državnega sekretarja za izobraževanje Freda Matianga kmalu preizkušen tudi v praksi z namenom, da se odpravi morebitne pomanjkljivosti. Predvideno je, da se bo kitajščina poučevala poleg lokalnih in drugih tujih jezikov kot sta francoščina in arabščina.

Foto: epa

S strani Pekinga dobili podporo
Medtem, ko so pred leti uradniki v Nairobiju pričeli razpravljati o uvedbi kitajščine v šolah, so s strani Pekinga prejeli podporo. Delegacija kitajskih strokovnjakov s področja šolstva je pripomogla pri oblikovanju učnega načrta, vsem kenijskim diplomantom, ki se odločijo za študij na kitajskih univerzah pa ponujajo izplačilo štipendij. Tovrstni ukrep je nedvomno strateškega pomena za Kitajsko, saj je ta Keniji posodila milijarde dolarje za izgradnjo železniške infrastrukture med dvema večjima mestoma, organizacijo kulturnih festivalov, njena podjetja pa so vključena v gradnjo vsega in sicer vse od avtocest do apartmajev. Še preden je Kitajska prevladala na ozemlju Kitajske, pa je ta na Univerzi v Nairobiju ustanovila prvi afriški Konfucijev inštitut.

H. M.