fbpx

Afriški kardinal v Vatikanu poziva Evropo: Nehajte sprejemati migrante – ti naj ostanejo v Afriki!

Foto: epa

Na vprašanje o nedavnih podatkih, da so italijanske oblasti končno pripravljene zapreti pristanišče in zavračati ladje, polne migrantov, je Turkson novinarjem odgovoril, da je prišel čas, da “se zapre pipa” afriškim migracijam v Evropo in naj se namesto tega oblasti raje osredotočijo na države, od koder prihajajo migranti. “To je kot voda, ki teče iz odprte pipe. Ni dovolj samo, da poplavo osušite, temveč morate izklopiti pipo,” je prepričan. Pri tem je še poudaril, da velika večina afriških držav ni na vojnem območju, s katerega morajo prebivalci obvezno pobegniti. “Po mojem mnenju lahko spremenimo stvari, da zadržimo mlade tam, kjer so.”

Kardinal Peter Turkson je predsednik vatikanskega urada za celovit človeški razvoj, ta urad pa je odgovoren za zadeve, kot so pravičnost, mir, okolje, zdravje, humanitarna pomoč in migracije, piše Breitbart.

Prepričan, da reševanje migrantov nima ničesar opraviti s krščanskim načelom “usmiljenega Samarijana”
Pred nekaj dnevi so italijanski voditelji sporočili, da so končno pripravljeni blokirati ogromne toke migracij, ki prihajajo v Italijo po morju iz severne Afrike in izjavljajo, da so razmere tam nevzdržne. Italijanski premier Paolo Gentiloni je prepričan, da Italija “tako ne more več nadaljevati”. Kritičen pa je tudi kardinal Turkson, ki je izjavil, da se preostala Evropa ne drži načrta in ne sodeluje pri reševanju migrantske krize. Ta kriza naj bi Italijo prisilila v izredne razmere. Istočasno pa je prepričan, da z zapiranjem italijanskih pristanišč za migrante iz Afrike težave še ne bodo odpravljene. Te je treba namreč sanirati pri koreninah. Medtem ko je “odločitev Italijanov ključna za Evropo, ne moremo skrbeti za reševanje teh vprašanj samo v Evropi. Velika težava, ki zadeva vprašanje migrantske krize, je obravnava pri izvoru, da bi ljudje torej prenehali prihajati v Evropo.” Turkson vztraja, da njegovo trdno stališče ni v nasprotovanju s pojmovanjem krščanstva, saj mnogi krščanske duhovnike dojemajo kot “usmiljene Samarijane”, ko ljudje zaidejo v težave. Sam pravi, da se ukvarja z resničnostjo, kaj lahko države prenesejo in kaj povzroča krizo.

Samo v začetku preteklega tedna je v 48 urah na italijansko obalo prispelo kar 13.500 migrantov iz Afrike. Po uradnih podatkih je v Italijo od začetka leta do danes prispelo več kot 73 tisoč migrantov, kar pomeni 14-odstotno povišanje v primerljivem obdobju leta 2016.

M. S.