fbpx

Agencija Združenih narodov se je znašla pod drobnogledom zaradi povezav s terorizmom

Foto: epa

Agencija Združenih narodov za begunce se je znašla pod drobnogledom ameriškega kongresa in izraelskega parlamenta zaradi preiskovanja in ugotavljanja povezav s terorizmom. 

Agencija Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) namenja 1,2 milijarde ameriških dolarjev, ki jih prejema od 68 donatorjev, za delovanje 59 začasnih arabskih begunskih središč, ki so bila vzpostavljena v času arabsko-izraelske vojne leta 1948. Takrat je pol milijonov Arabcev pobegnilo iz nastajajoče države Izrael.

Učence spodbujajo k džihadu
Pod okriljem UNRWA je pet milijonov potomcev arabskih beguncev iz časa vojne leta 1948. Šole želijo učence prepričati, naj se vrnejo v vasi, ki so jih njihovi stari starši zapustili leta 1948, pri tem pa je treba opozoriti, da so te vasi izginile. V zadnjih letih je televizijska hiša World Israel News posnela in dokumentirala, da Hamas vodi vojaško usposabljanje za otroke UNRWA v svojih kampih za vojaško usposabljanje. Otrokom v roke izročijo mitraljez in jih usposabljajo za vojno, medtem pa jih visoki funkcionarji Hamasa spodbujajo k džihadu in poudarjajo nujnost, da si s pomočjo sile povrnejo vasi.

Foto: epa

Deležni so tudi praktičnega vojaškega usposabljanja
Tudi v času letošnjega poletja je Hamas za več deset tisoč učencev šole UNRWA izvajal vojaške programe, ki so vključevali praktično uporabo orožja. Al-Kutla al-Islamiya je oddelek Hamasa, ki vodi vojaška predavanja na UNRWA  in učencem daje navodila o tem, kako se boriti, streljati in uporabljati ročne granate, vse za pripravo na vojno uresničitev vrnitve. Osnovnošolci in srednješolci se poleg tega udeležujejo tudi tedenskega programa vojnih iger, ki poteka v vojaškem kampu, tam pa se pobližje seznanijo z džihadom, zaupanjem do Alaha in drugih islamskih vrednot. Zaradi dopuščanja tega prihaja do kršitve Konvencije Združenih narodov o pravicah otrok, ki navaja, da otrok ne sme biti rekrutiran in prisiljen v to, da bi sodeloval v vojni ali se pridružil oboroženim silam.

Foto: epa

Marsikdo bi menil, da bo UNRWA nasprotoval temu, da Hamas rekrutira njihove učence med teroriste. V tem primeru pa smo lahko priča pravemu nasprotju. Eden izmed visokih predstavnikov Hamasa je v posnetem intervjuju celo izjavil, da ima Hamas zelo dobre stike z UNRWA. Ustanovitelj Hamasa Sheikh Ahmed Yassin je v šoli UNRWA poučeval kar 17 let.

Nadzor v praksi ni bil zadosten
ZDA so med vodilnimi zahodnimi donatorji UNRWA, saj agenciji vsako leto namenijo po 400 milijonov ameriških dolarjev, pri tem pa je treba podariti, da v praksi niso naredile veliko na področju nadzora. Ameriški kongres je sicer leta 2003 sprejel zavezujočo zakonodajo, ki odreja, da mora UNRWA temeljito pregledati, če niso na plačilni listi tudi kakšni teroristi. Vendar pa ZDA nikoli niso pozvale UNRWA, naj svoje osebje temeljito preveri. Izraelski politik Avi Dichter opozarja, da je skoraj 100 odstotkov delavcev UNRWA v Gazi dejavnih tudi v teroristični organizaciji Hamas.

H. M.