Agent CIE: Obama bi lahko Islamsko državo ustavil že leta 2012

Foto: epa

Za odstranitev sirskega predsednika Basharja al-Assada in njegovega režima so pripravili 50 dobrih in predvidljivih scenarijev, ki jih je predsednik Obama zavrnil. 

Sodeč po izjavah ameriškega državnega sekretarja Johna Kerrya, odnosi med ZDA in Rusijo postajajo toplejši. Kerry je kot gost oddaje “Charlie Rose” na vse pretege hvalil ruskega predsednika Putina in njegovo vlogo pri reševanju krize v Siriji, poroča Večernji list.

Po njegovem Moskva igra konstruktivno igro v procesu, ki se odvija na svetovni diplomatski sceni – od sirske krize pa do vprašanj o iranskem jedrskem programu -, in je zato Putinova vloga izredno močna in pozitivna.

Preprečili kemično orožje
“Vsi so sumili v vlogo, ki jo bo odigrala Rusija, in v prekinitev ognja. Premirje je bilo podpisano, najpomembnejše poteze pa je potegnila prav Rusija. Če ne bi prišlo do tega, bi IS imela v rokah kemično orožje,”
je Putina in njegovo politiko ocenil Kerry.

Ameriški sekretar je za ruskega predsednika dejal, da je taktičen in inteligenten ter da poseduje tudi strateško vizijo. Želi namreč, da njegovo stališče sprejmejo ob vzajemnih interesih.

Obstajajo tudi sporna vprašanja
Da ni vse ostalo na besedah hvale, je Kerry potrdil, da še naprej ostaja spor okoli Krima med zahodom in Rusijo. “Glede Krima ni premikov,” je dejal. Zahodne sile menijo, da gre za del Ukrajine, ki je bil nasilno odvzet od matice, medtem ko ima Rusija drugačno stališče. Za Rusijo je Krim del njenega teritorija, ki je ponovno integriran, zato je, kar se tiče Moskve, zgodba zaključena.

CIA pripravila načrte za končanje vojne
John Kerry je hvalo ruskemu predsedniku izkoristil za ublažitev ameriškega reševanja krize v Siriji. Ključ rešitve po mnenju Washingtona leži v odhodu sedanjega sirskega predsednika Assada. Kot pravi ameriški politik, je vojno v Siriji nemogoče končati, dokler je na oblasti prav Assad. “Za mir je potreben nek dogovor z opozicijo, a z Assadom na čelu, je to povsem nemogoče. To mora sprejeti tudi Rusija, če želi, da pride do uspešnega mirovnega procesa,” je dejal Kerry.

Njegove izjave sovpadajo tudi s spoznanjem, da je ameriška CIA že leta 2012 predlagala predsedniku Obami načrt za sestop Assada z oblasti, a ga Obama ni sprejel.

Krivec za nadaljevanje vojne je Obama
Načrt je razkril Doug Laux, agent CIE, ki je preživel kar leto dni na terenu med sirskimi uporniki. Načrt, ki ima sicer zelo tajne detajle, je predvideval kar 50 scenarijev za odstranitev Assada in preprečitev nastanka Islamske države. Če bi Obama sprejel predlagan načrt, bi bila vojna v Siriji ustavljena brez velikega števila žrtev.

Štiri leta kasneje je Assad še naprej na oblasti, število žrtev vojne pa se približuje na pol milijona, medtem ko IS nadzoruje področje od Sirije do Iraka. Vsemu temu bi se lahko izognili, če bi na znanje vzeli predloge človeka, ki ima izkušnje iz prve roke.

M. P.