fbpx

Akcija Agrokor: policisti zgodaj zjutraj vdrli v Todorićeve dvore

Ivica Todorić (Foto: Twitter)

V Zagrebu se je zgodaj zjutraj začela akcija kriminalistov proti nekdanjim vodilnim v Agrokorju. Akcijo so izvedli zaradi suma, da so Todorić in sodelavci lažno prikazovali podatke o poslovanju. Pod drobnogled so vzeli tudi njihove zasebne finance.

Policisti so nekaj pred 6. uro najprej vstopili v družinske prostore Todorićevih, bolj znane kot Kulmerjevi dvori. V poslopju ni bilo nobenega od članov družine Todorić, so pa nekaj po 7. uri tja prišli odvetniki. Domnevajo, da je Todorić v Londonu ali v Beogradu. Hrvaški mediji še poročajo, da so kriminalisti istočasno prišli tudi na dom nekdanjega finančnega direktorja Agrokorja Ivice Crnjaca. Njegov odvetnik Ljubo Pavasović Visković pa je novinarjem povedal, da so Crnjaca prijeli in pričakuje njegovo zaslišanje na državnem tožilstvu še danes.

Tristo kriminalistov, šestdeset preiskav
Okoli 300 kriminalistov in policistov preiskave opravlja na več kot 60 lokacijah. Med drugim naj bi hišne preiskave potekale tudi na domu nekdanje članice uprave Agrokorja Piruške Canjuga in starejše izvršne podpredsednice Agrokorja Ljerke Puljić.

Policija za zdaj ne daje informacij o preiskavi. Po neuradnih podatkih naj bi nekdanje člane uprave in nadzornike Agrokorja sumili odgovornosti za sporna finančna poročila za leta od 2006 do 2017. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da akcijo usmerja državno tožilstvo, ni pa odgovoril, ali policija ve, kje je Todorić.

Foto: epa

Todorić: Dokazov ne boste našli
Medtem se je Ivica Todorić oglasil na svojemu blogu in ocenil, da je bila današnja policijska akcija “vendarle nepričakovana”. Kot je zapisal, institucije pravne države ne bodo našle dokazov za nobeno kaznivo dejanje.

“Če bi mi našli en sam evro odtujenega ali poneverjenega denarja, bi že bil v zaporu. Sicer pa to preprosto ni res. Gre za politični proces,” je zapisano na blogu ivicatodoric.hr. Todorić je tudi napovedal, da bo v naslednjih dneh objavil svojo obrambo in bo na voljo državnemu tožilstvu in parlamentarni preiskovalni komisiji za Agrokor.

Več kot tri mesece pod drobnogledom
Preiskovalci hrvaškega državnega tožilstva sicer morebitne finančne malverzacije v Agrokorju preiskujejo že več kot štiri mesece. Nedavno objavljeno revidirano poročilo o poslovanju Agrokorja je pokazalo na več milijard evrov veliko nesorazmerje med letnimi finančnimi poročili prejšnje uprave s Todorićem na čelu in izredne uprave, ki jo s pooblastili hrvaške vlade od 10. aprila vodi Ante Ramljak. Ta je minuli teden ob predstavitvi revidiranih podatkov povedal, da je vložil kazenske ovadbe proti odgovornim zaradi finančnih malverzacij v koncernu, piše STA.

B. O.