[Video] Napadi v Burkini Faso končani, med napadalci dve ženski

Burkina Faso, STA

Skupina zamaskiranih oborožencev je v petek najprej napadla restavracijo, nato pa v središču prestolnice Burkine Faso Ouagadougou še hotel Splendid, kjer so talce zajeli. Pred hotelom je razneslo tudi dve avtomobilski bombi. Po poročanju CNN je vsaj 28 mrtvih.

Po končanem napadu na hotel Splendid se je streljanje nadaljevalo tudi v sosednjem hotelu. Odjeknile so številne eksplozije, tarče napada pa so bili turisti iz držav zahodnega sveta, poroča britanski Independent.

Notranji minister Simon Campaore je sporočil, da so varnostne sile iz hotela uspele osvoboditi 126 talcev. S teroristi so se spopadale varnostne sile države ob pomoči francoskih vojakov, ki so tam na mirovni misiji, poroča STA.

V spopadu so uspeli ubiti tudi štiri džihadiste, med temi sta bili dve ženski napadalki. Po dosedanjih informacijah je ranjenih več kot 30 ljudi.

Med osvobojenimi talci je tudi Clement Sawadogo, minister za javna dela, ki ga je šele v sredo skupaj z drugimi ministri na položaj imenoval novi predsednik države 58-letni Roch Kabore.

Odgovornost za napad je, po poročanju dpa, prevzela teroristična skupina Al Kaida islamskega Magreba. Revna država Burkina Faso je muslimanska, doslej pa ni imela težav s teroristi, ki so v sosednjem Maliju lani novembra napadli hotel Radisson Blu, pri čemer je umrlo 20 ljudi.

Britanska televizija BBC je poročala, da so teroristi pred vdorom v hotel najprej pred zgradbo raznesli dve avtomobilski bombi.

A. D., STA