Alarm: Zaradi strupenih plinov voditelji ne smejo v “Evropo”

Stavba Evropa (foto: epa).

Gre za novo zgradbo v Bruslju, imenovano tudi Evropa, kjer bi včeraj in danes moral potekati vrh EU, vendar so morali lokacijo zamenjati zaradi strupenega plina. Ta se je sprva pojavil v kuhinji in se prek ventilacijskega sistema začel širiti še v druge prostore. Vrh EU bo zdaj potekal v stari sosednji zgradbi Justus Liptius.

Zaradi plinov so po hitrem postopku evakuirali vse voditelje 28 članic EU. Prve težave so sicer zaznali že v petek, ko se je nekaj kuhinjskih delavcev počutilo zelo slabo. Takrat je prvič prišlo do evakuacije, drugič pa nato v sredo, ko so se delavci zaradi vdihavanja plinov ponovno slabo počutili. “Kljub preverjanju in preventivnih ukrepih je ponovno prišlo do tehničnega zapleta,” so pojasnili predstavniki EU.

V petek je zaradi slabega počutja kar 15 ljudi potrebovalo zdravljenje, pet jih je bilo hospitaliziranih.

Voditelji v sosednji stari zgradbi
Ko so ugotovili, kaj je vzrok slabega počutja in da se strupeni plini širijo prek ventilacijskega sistema, so se včeraj odločili, da evakuirajo vse premierje in predsednike ter jih preselijo v sosednjo stavbo. Gre sicer za stavbo, kjer so do nedavnega že potekala srečanja vrha EU, a so nato zgradili novo zgradbo, ki so jo poimenovali Evropa.

B. O.