Alarmantni podatki o migracijah iz Bosne; bo to streznilo Bobnarjevo, ki jim je odprla vrata?

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je odstranila del ograje na južni meji s Hrvaško ravno v obdobju navala ilegalnih migrantov. (Foto: STA)

Od začetka letošnjega leta so v Bosni in Hercegovini po podatkih službe za delo s tujci zabeležili prihod 19.446 nezakonitih migrantov, kar je skoraj 4 tisoč več kot v celotnem minulem letu, piše časnik Dnevni avaz. Samo v septembru je v državo prispelo 4047 nezakonitih migrantov, večinoma iz afriških držav. Velika večina se proti Evropi odpravi mimo Slovenije, kjer jim je nova vlada odstranila del ograje.

Na dan prihajajo alarmantni podatki o ilegalnih migracijah na balkanski migranti poti. V letu 2021 je služba za delo s tujci zabeležila 15.812 nezakonitih migrantov, letos pa samo v prvi polovici oktobra 2135. “V sprejemnih centrih je trenutno 2976 ljudi,” so sporočili iz službe za delo s tujci za Dnevni avaz.

Nezakoniti migranti v zadnjem obdobju prihajajo predvsem iz afriških držav. Na povečano število nezakonitih migrantov je opozorila tudi obmejna policija. Ta je samo na območju Zvornika na severovzhodu države v septembru odkrila 726 nezakonitih migrantov, zabeležili pa so tudi nekaj utopitev zaradi nepoznavanja terena in narasle reke Drine.

S povečanjem števila prihodov nezakonitih migrantov po zahodnobalkanski migrantski poti se sooča tudi več držav članic Evropske unije, še navaja STA.

Podatki o prijetih migrantih v zadnjih 24 urah
Novomeški policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju PP Brežice (Loče, Ribnica, Obrežje) izsledili in prijeli 16 državljanov Burundija, 13 državljanov Konga, sedem državljanov Kube in dva državljana Afganistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Policisti so na območju Policijske uprave Koper v  zadnjih 24 urah obravnavali 69 ilegalnih prehodov državne meje.

Mariborski policisti so obravnavali en primer nezakonitega prehoda meje.

Celjski policisti so na območju Dobovca izsledili dva državljana Maroka, ki sta ilegalno vstopila v Slovenijo. Oba sta zaprosila za mednarodno zaščito.

Sara Kovač