fbpx

Albino dečka našli umorjenega brez srca, oči, genitalij: Mozambiška vlada proti umorom, posilstvom in trgovini z deli telesa albinov

Foto: AFP

Mozambiška vlada je v sredo v sodelovanju z nevladno organizacijo za pravice albinov predstavila novo konferenco in usposabljanje ter državljane pozvala, naj prenehajo ubijati, posiljevati in uporabljati dele telesa ljudi z albinizmom v čarovniških ceremonijah.

V mnogih delih jugovzhodne Afrike namreč “tradicionalni zeliščarji”, ki se ukvarjajo s čarovništvom, širijo prepričanje, da imajo ljudje z albinizmom čarobne moči. Albinizem pa je v resnici stanje, kjer človeško telo ne proizvaja pigmentacije, zato je oseba pogosto občutljivejša na izpostavljenost soncu. Mnogi v Afriki pa so prepričani, da lahko napitki, ki vsebujejo dele telesa albino človeka, prinesejo srečo, pomagajo pri poslu, zmagajo na političnih volitvah in zdravijo bolezni. Nekateri celo verjamejo, da lahko lahko spolni odnos z albino žensko pozdravi HIV / AIDS, zato tam beležijo veliko primerov posilstev albino deklet in žensk. In pa tudi umorov, saj za “napitke” ki vsebujejo dele telesa, osebe z albinizmom ubijejo.

Namestnik ministra za Spol, otroke in socialno politiko Lucas Mangrasse se je v sredo udeležil konference o albinizmu skupaj z organizacijo Amor a Vida (ljubezen do življenja), ki se prav tako zavzema za pravice albinov. Na konferenci je obsodil vsakršno nasilno dejanje nad albini. Organizacija je zahtevala nujne ukrepe za kaznovanje napadov na albine in ukrepe za preprečevanje nadaljnjega nasilja v upanju, da bodo leta 2020 uspeli doseči leto brez napadov. Tudi predsednik vrhovnega sodišča Adelino Muchanga se je zavzel za njihove pravice in predlagal, da zakonodaja sprejme strožje zakone proti trgovini z deli albinov.

Foto: AFP

Dveletnega dečka so našli umorjenega brez srca, oči in drugih delov telesa
Muchanga je spomnil na nedavni napad, žrtev pa je bil dveletni albino deček. Dečka so namreč ugrabili, kasneje pa so ga našli mrtvega z manjkajočim srcem, genitalijami, očmi, rokami in stopali. Obdukcija je pokazala, da so dečka imeli v hladilniku, kar kaže, da so morilci želeli ohraniti truplo, da bi dele prodali. Temu umoru je kmalu sledil nov podoben napad, v katerem so razkosali 12-letno deklico. A to niso osamljeni primeri. A ni ključno le kaznovati morilce ampak zapreti trg z albino deli telesa, ki povzročajo te umore.

Oče umoril sina, da bi obogatel
Ti napadi so posledica trgovine s človeškimi organi in so povezani z verovanjem in prakticiranjem črne magije. Mnogi od napadov se zgodijo med neznanci ali pa med tistimi, ki vedo, da v bližini živi kakšna albino oseba. V septembru letos pa se je zgodil še bolj grozljiv primer, saj je oče umoril svojega albino sina, saj ga je “zdravilec” prepričal, naj proda njegove dele telesa. Ko je mama zaslišala krike svojega otroka je stekla k njemu in zagledala grozljiv prizor. Oče se sklanjal nad sina s sekiro, oba sta jokala in bila vsa okrvavljena. “Vprašala sem moža kaj se je zgodilo, a ni odgovoril ničesar, zato sem kričala na pomoč, a me je želel utišati tako, da je udarjal s sekiro proti meni”, je dejala žena. Zdravilec mu je namreč obljubil, da ga bo “črna magija obogatila”.

Foto: Istock

Deli telesa se uporabljajo v čarovništvu in se prodajajo tudi če niso od živih ljudi. Ta mesec so namreč policisti aretirali moškega iz mesta Nampula, ki je imel pri sebi kosti očeta, matere in strica. Izkopal je namreč njihove grobove, zato ker mu je “poslovnež” ponudil motor in 300 dolarjev za kosti. Policisti pravijo, da je to v tem letu že peti primer v istem mestu.

Sosednje države uvedle sankcije zaradi čarovništva
V sosednji državi Malavi in Tanzanija so se dolgo borili s tovrstnimi umori zaradi čarovništva. Tanzanija je čarovništvo v celoti prepovedala leta 2015 in začela zapirati čarovnike in zeliščarje, ki so kupovali organe. Po tem, ko so v Tanzaniji ta ukrep sprejeli se je število napadov povečalo v Malaviji, čeprav so policisti dobili dovoljenje, da morilce ustrelijo v napadih zaradi čarovništva. Aprila pa so v Malaviji zopet govorili za uvedbo smrtne kazni zaradi umora albinov v primerih čarovništva.

Lana Božič