Aleksander Čeferin, za razliko od Danila Türka, lahko zmaga

Foto: STA

Po glasovih podpore Ciprčanov, Madžarov, Ircev, Francozov, Nemcev, Rusov, ter po umiku kandidature Španca Angela Marie Villar, ima prvi mož Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin veliko možnost, da bo čez teden dni postal novi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa). 

Ugledni slovenski odvetnik, ki uživa mednarodni ugled, ima izrazite vodstvene sposobnosti. Članice, ki so ga podprle so dejale, da je 48-letnik priložnost za ojačanje razvojne strategije, inovativnosti in akcije za dobro interesov evropskega nogometa, zveze in njenih klubov.

Čeferin bistveno boljši kandidat Türka
Aleksander Čeferin je za razliko od nekdanjega predsednika države Danila Türka, ki želi postati generalni sekretar OZN, dejansko resen kandidat in ima realne možnosti za zmago. O tem med drugim priča odstotek iskrene podpore, ki so jo slovenskemu kandidatu naklonile številne evropske velesile, pa tudi Rusija. V Čeferinu vidijo kandidata, ki ponuja dolgoročno rešitev za izzive Uefe.

Prvi favorit za mnoge
Za mnoge je Čeferin prvi favorit, saj menijo da bi lahko kot novi predsednik krovne evropske nogometne organizacije okrepil profesionalni vidik in družbeno odgovornost, ob tem pa poskrbel za transparentnost na vseh področjih ter za tesno sodelovanje z nacionalnimi nogometnimi zvezami.

Njegova prednost je, da prihaja iz slovenske zveze
Čeferin je napovedal močnejši boj proti nameščanju izidov, huliganizmu in vpletanju politike, pozdravlja pa idejo regionalne lige. Eno od prednosti vidi tudi v tem, da prihaja iz majhne, slovenske zveze. Zato ve, s kakšnimi preprekami se manj vplivne zveze soočajo.

Aleksander Čeferin: “Potrebno je delati na transparentnosti, pomembno je delati na določenih bolj jasnih postopkih. Na področju ženskega nogometa precej zaostajamo za ZDA. Potrebno bo omejiti število mandatov, kajti nihče ne more biti na poziciji predsednika Uefe ali člana izvršilnega odbora tako dolgo kot so bili nekateri prej.”

Glasovalo se bo tajno
Na volitvah bo 55 članic Uefe glasovalo tajno, vsaka ima po 1 glas. Novoizvoljeni predsednik bo nasledil Michela Platinija, ki so ga “odstavili” zaradi prejema spornega plačila od Seppa Blatterja, “padlega” predsednika Fife.

Protikandidat ga je obtožil podkupovanja
Ker so glavne štiri severnjaške države Norveška, Švedska, Danska in Finska kot prve javno podprle Čeferinovo kandidaturo, in to še preden se je za njo odločil, so se na norveškem razpisali o domnevnem ozadju njegove kandidature. Med njimi se je oglasil tudi njegov protikandidat Michael van Praag, ki pa je dejal, da naj bi Čeferin obljubljal prvenstvo, medtem ko Čeferin navedbe komentira z besedami, da je to čista laž.

Aleksander Čeferin: Protikandidat je rekel, da sem obljubljal skandinavcem, da bodo dobili evropsko prvenstvo, kar je popolna bedarija, ker predsednik sploh ne more dodeliti evropskega prvenstva, pač pa ga lahko dodeli samo izvršni odbor, v katerem pa sedi moj protikandidat Michael van Praag.”

Težko je reči, kaj se bo zgodilo na volilnem kongresu, 14. septembra, v Atenah, ko se bo Čeferin za sedmi predsedniški stolček potegoval z Nizozemcem Michaelom van Praagom. Vsekakor pa Čeferin definitivno predstavlja resnega kandidata za zmago in lahko se zgodi, da bo Slovenec kmalu prevzel vodenje krovne evropske nogometne organizacije.

I.K.