Aleksander Čeferin, za razliko od Danila Türka, lahko zmaga

Foto: STA

Po glasovih podpore Ciprčanov, Madžarov, Ircev, Francozov, Nemcev, Rusov, ter po umiku kandidature Španca Angela Marie Villar, ima prvi mož Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin veliko možnost, da bo čez teden dni postal novi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa). 

Ugledni slovenski odvetnik, ki uživa mednarodni ugled, ima izrazite vodstvene sposobnosti. Članice, ki so ga podprle so dejale, da je 48-letnik priložnost za ojačanje razvojne strategije, inovativnosti in akcije za dobro interesov evropskega nogometa, zveze in njenih klubov.

Čeferin bistveno boljši kandidat Türka
Aleksander Čeferin je za razliko od nekdanjega predsednika države Danila Türka, ki želi postati generalni sekretar OZN, dejansko resen kandidat in ima realne možnosti za zmago. O tem med drugim priča odstotek iskrene podpore, ki so jo slovenskemu kandidatu naklonile številne evropske velesile, pa tudi Rusija. V Čeferinu vidijo kandidata, ki ponuja dolgoročno rešitev za izzive Uefe.

Prvi favorit za mnoge
Za mnoge je Čeferin prvi favorit, saj menijo da bi lahko kot novi predsednik krovne evropske nogometne organizacije okrepil profesionalni vidik in družbeno odgovornost, ob tem pa poskrbel za transparentnost na vseh področjih ter za tesno sodelovanje z nacionalnimi nogometnimi zvezami.

Njegova prednost je, da prihaja iz slovenske zveze
Čeferin je napovedal močnejši boj proti nameščanju izidov, huliganizmu in vpletanju politike, pozdravlja pa idejo regionalne lige. Eno od prednosti vidi tudi v tem, da prihaja iz majhne, slovenske zveze. Zato ve, s kakšnimi preprekami se manj vplivne zveze soočajo.

Aleksander Čeferin: “Potrebno je delati na transparentnosti, pomembno je delati na določenih bolj jasnih postopkih. Na področju ženskega nogometa precej zaostajamo za ZDA. Potrebno bo omejiti število mandatov, kajti nihče ne more biti na poziciji predsednika Uefe ali člana izvršilnega odbora tako dolgo kot so bili nekateri prej.”

Glasovalo se bo tajno
Na volitvah bo 55 članic Uefe glasovalo tajno, vsaka ima po 1 glas. Novoizvoljeni predsednik bo nasledil Michela Platinija, ki so ga “odstavili” zaradi prejema spornega plačila od Seppa Blatterja, “padlega” predsednika Fife.

Protikandidat ga je obtožil podkupovanja
Ker so glavne štiri severnjaške države Norveška, Švedska, Danska in Finska kot prve javno podprle Čeferinovo kandidaturo, in to še preden se je za njo odločil, so se na norveškem razpisali o domnevnem ozadju njegove kandidature. Med njimi se je oglasil tudi njegov protikandidat Michael van Praag, ki pa je dejal, da naj bi Čeferin obljubljal prvenstvo, medtem ko Čeferin navedbe komentira z besedami, da je to čista laž.

Aleksander Čeferin: Protikandidat je rekel, da sem obljubljal skandinavcem, da bodo dobili evropsko prvenstvo, kar je popolna bedarija, ker predsednik sploh ne more dodeliti evropskega prvenstva, pač pa ga lahko dodeli samo izvršni odbor, v katerem pa sedi moj protikandidat Michael van Praag.”

Težko je reči, kaj se bo zgodilo na volilnem kongresu, 14. septembra, v Atenah, ko se bo Čeferin za sedmi predsedniški stolček potegoval z Nizozemcem Michaelom van Praagom. Vsekakor pa Čeferin definitivno predstavlja resnega kandidata za zmago in lahko se zgodi, da bo Slovenec kmalu prevzel vodenje krovne evropske nogometne organizacije.

I.K.

 • Sil Ka

  Privoščim mu, da zmaga.

 • AlojzZ

  Prav zanima me, če možakar zna zmagati! Sicer mu pa tudi jaz privoščim zmago.

 • resnicaboli

  Lahko zmaga samo to ni dobro za nogomet dela isto ko ata.

  • Andrej

   Ja seveda,če bo fuzbaler igral z roko,bo Čefi takoj zaračunal jurja,čeprav
   fuzbalska žoga niso vrata advokatske pisarne!

 • totex39

  Sedaj ko Nizozemec izgublja je “severnjak” pokozal svojo pokvarjenost s raznimi neresničnimi izjavami.

  • resnicaboli

   Kako pa veš da so neresnične si bil zraven?

  • Franc Šink

   Jaz bom zmagal. Oba državljanstva imam.Ha ha..Dajmo se mal hecat no.

 • dež

  Ne glede na to, kaj si kdo misli o Čeferinu ali njegovem očetu, mu je potrebno čestitati že za kandidaturo. Če bo na koncu izvoljen, še toliko bolj. Da resno kandidiraš in želiš biti tudi izvoljen za predsednika UEFA, potrebuješ pogum, znanje, zveze in denar. Kot kandidat si na očeh svetovne, ne samo evropske javnosti, zato moraš resnično biti iz pravega testa.
  Edino kar me skrbi, v zvezi z njegovo izvolitvijo, so naši mediji. Kadarkoli nas obvestijo, da smo v kakšnem športu favoriti za zlato medaljo ali 1. mesto in to mesece napihujejo, v končnem obračunu tradicionalno potegnemo ta kratko.

 • tarantela

  Vse na tem svetu je en velik posel: študij, šport, turizem, vera…

  • avtohtoni neandartalec

   Lahko je, isto pravimo za politiko, vprašanje kako to drži kadar gre za posameznike, ki so v stvari vložili ves svoj čas in trud, življenje je večkrat še nekaj več, kar velja še posebej za ljubitelje nogometa.

 • Franc Šink

  Ne bodo odločale “vplivne” države.Vse članice so enako vredne.Glasovanje je tajno.Zato kar počasi….Sicer pa privoščim Čeferinu zmago

 • karpelec

  Spet po slovensko postavljamo če in ko in zakaj. Fant je sposoben, ambiciozen s pravo vizijo(upam) in programom.Je dovolj mlad, da za sabo nima čudne prtljage. Je simpatičen in vreden greha, zato mu lahko zaželimo le veliko sreče.(za razliko drugega imena v naslovu)

  • Andrej

   Kaj pa veš kaj ima v kufru!

   • karpelec

    Čisto vsak od nas ima nekaj v kufru.Dobro, da v kufru ne nosi jeter na katerih bi lahko odkrili vsak drobec strupa.

 • mona lisa

  Turk je spužva iz starega sistema.

  • Franc Šink

   Vidim da ga tudi ti ne prenašaš.Nisi sama.

 • Janez Novak

  čeprav mu privoščim, amapk se bojim da spet mediji navijate zadevo do bolečine..

  • Andrej

   Čudim se,da ni kandidiral Pahor,da ne bi več cest pometal in slovenskih ovc strigel!

 • tarantela

  Kva pa ma Turk pri športu?

  • Andrej

   bungee jumping brez elastike!

 • janez zorman

  Čeferina se bojijo, ker vejo, da je priznan in pameten odvetnik, kar za Danilčeta težko rečemo.

  • avtohtoni neandartalec

   V redu, ampak a je slaven odvetnik ali dober, bogataše branit ni ravno nek podvig.

 • Ruggedplant

  Ne razumem edino ene same stvari: S čim pri zdravi pameti je predsednik ene najmanj uglednih in skorumpiranih nogometnih zvez v Evropi, po poklicu pravnik (diplomiral na pravni fakulteti v Ljubljani – dodaten komentar ni potreben, mar ne?) prepričal toliko evropskih nogometnih zvez?

  Če sodim le po uspešnosti vodenja NZS in zanemarim ideološki predznak, ki ga pri nas nosi velika večina pravnikov, je to podobno, kot če bi Tsipras kandidiral za predsednika evropskega parlamenta. Rank Grčije v EU je približno tak kot NZS-ja v UEFI – dno.

 • avtohtoni neandartalec

  Mene pa ni prepričal, ne kot človek in ne kot odvetnik, verjamem mu edino, da zna pobrati denar.
  Saj to je narobe z njim, pri nas ne slovi za najboljšega ampak najbolj čudežnega, javnost ga pozna kot vplivno osebo, ne kot strokovnjaka, njegove veze v visoki politiki in sodstvu so ga naredile uspešnega, ne njegova srčnost in predanost poklicu. Njegov popularni brend je torej mafija, mogoče je to za nogomet celo dobro, ampak isto kot Turk, je pri nas redko koga prepričal, tudi ni veliko takih, ki bi lahko plačali pravne terapije, ki jih ponuja. To so bolj ostanki zgodne o uspehu, razen Strojanovih, ki so bili bolj Drnovškov projekt, še nisem slišal, da bi pomagal kakemu revežu, ampak kar je slabo za Slovence, je mogoče dobro za Evropski fuzbal, ki za razliko od svetovne diplomacije, rabi več populizma in elitizma.

 • Olga

  Čestitke gospod Čeferin! Verjamem, da vam bo uspelo!

  Podtikanja so se pa seveda naučili vaši nasprotniki od komunistov!! Oni vedno nasprotniku, ki ga ne morejo premagati, pripišejo svoj lopovluk!

  Pogumno zavihajte rokave in začnite čistiti!
  Tudi v Sloveniji bomo rabili generalno čiščenje!

  • freedomfighter

   oh ja te vaši komunisti vidite jih povsot mora biti težko živeti na tem svetu

 • dr Janez Sveti

  Meni popolnoma nepomembna stvar. Sem pa vesel, da mu je uspelo priti v ožji izbor.
  DR Janez Sveti ni zavisten

 • Tovariš garač hahaha

  Očitno je, da je Čeferin dober odvetnik. In če je dober odvetnik za mafijaše potem je še boljši odvetnik za sebe.
  Uglavnem nimam nič proti če zmaga še posebej če zmaga zato ker je nepremagljiv. Pa me ne zanima ali je levi ali desni.