fbpx

Ali bo cepivo proti koronavirusu varno in učinkovito, bo znano v začetku decembra, je sporočil vodilni ameriški imunolog

Anthony Fauci (Foto: epa)

Če govorimo o uporabi cepiva na bistvenem deležu populacije, kar je seveda potrebno, če želimo doseči pomemben vpliv na dinamiko izbruha oziroma širjenje virusa, se to po vsej verjetnosti ne bo zgodilo pred drugo ali tretjo četrtino naslednjega leta,” je dr. Anthony Fauci povedal za BBC.

Ameriški imunolog in eden izmed vodilnih strokovnjakov na področju nalezljivih bolezni, dr. Anthony Fauci, je po poročanju Reutersa dejal, da bo proti koncu novembra oziroma v prvih tednih decembra znano, ali je cepivo proti koronavirusu varno in učinkovito. Širše dostopno cepivo pa bo, po vsej verjetnosti, na voljo v letu 2021.

Fauci je pojasnil, da cepivo še nekaj časa ne bo nadomestilo potrebe po ukrepih za zagotavljanje javnega zdravja in za zaščito ljudi pred virusom. Direktor Ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje je že prej zavračal bolj optimistične napovedi o času priprave cepiva, vseeno pa je dejal, da ne bi bil presenečen, če bi bilo na koncu na voljo več potrjenih cepiv.

Fauci se zavzema za obvezno uporabo zaščitnih mask
Po alarmantnem porastu števila okužb v vsaj šestih zveznih državah Amerike, je dr. Fauci opozoril, da je že skrajni čas za uvedbo obveznega nošenja zaščitnih mask. Zaradi svojih predlogov, je Fauci po poročanju nekaterih medijev že spomladi dobival grozilna pisma s smrtnimi grožnjami posameznikov, ki so bili mnenja, da bi ZDA z določenimi obveznimi ukrepi kratila svoboščine državljanov in uničevala gospodarstvo.

Sara Bertoncelj