fbpx

Ali bodo predčasne volitve v Makedoniji prinesle konec politične krize?

Predvolilni oglasi v Makedoniji (foto: epa).

V Makedoniji bodo danes po dveh letih in pol potekale predčasne parlamentarne volitve, kjer se bodo za 123 poslanskih mest potegovali kandidati enajstih koalicij in strank. Te volitve naj bi prinesle konec politične krize, ki traja že od aprila 2014.

Tokratne volitve so pripravili v skladu z lanskim dogovorom iz Pržina, ki so ga  stranke dosegle ob posredovanju EU. Do krize je prišlo, ko je opozicijska levosredinska Socialdemokratska unija (SDSM) obtožila konservativno vladajočo VMRO-DPMNE in premierja Nikola Gruevskega manipulacije z volilnimi seznami.VMRO-DPMNE je navedbe socialistov zavrnila in ponudila dokaze, da je prišlo do nezakonitih prisluhov s strani nekdanjega vodje obveščevalne službe, ki ima cilj uničiti Gruevskega. Politična situacija v državi je nestabilna, VMRO-DPMNE pa je edina stranka, ki se upira vplivu mednarodnih omrežij (Georg Soros) in postavlja Makedonijo na prvo mesto.

Zaradi nezadovoljstva SDSM s potekom priprav in zaradi groženj z bojkotom volitev so volitve preložili že aprila, konec avgusta so nato stranke dosegle dogovor, da bodo volitve potekale 11. decembra, parlament pa je v začetku septembra potrdil še prehodno vlado, ki  vodi državo do volitev.

Javnomnenjske ankete sicer niso enotne glede pričakovane podpore. Večina napoveduje zmago VMRO-DPMNE, podatki o podpori med glavnima koalicijama pa se razlikujejo. Ena zadnjih anket napoveduje VMRO-DPMNE med 23- in 26-odstotno podporo, SDSM pa med 17- in 19-odstotno. Druge ankete so napovedale tesen izid, vse pa kažejo tretjino neodločenih volivcev.

Verodostojnost volitev je sicer tudi eden izmed pogojev za napredovanje Makedonije na poti v EU, saj je kandidatka za članstvo že od leta 2005. Potek volitev bodo nadzirali opazovalci Evropskega parlamenta, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter opazovalci Sveta Evrope.

A. B., STA