fbpx

Ali je Kim Jong Un res začel izgubljati nadzor nad Severno Korejo?

Foto: epa

Severnokorejci predstavljajo narod, ki je med najbolj podrejenimi na svetu, saj je način njihovega življenja pod nenehnim drobnogledom komunističnega režima. Ti so namreč prisiljeni živeti pod trdo diktatorsko roko Kim Jong Una in obvezani, da svojega vladarja hvalijo kot da je sam bog, a pojavljati so se začele špekulacije, da ljudstvo svojega “velikega voditelja” vedno manj hvali. 

Severnokorejci so prisiljeni v to, da se podredijo strogim zahtevam režima, ki temelji na kultu osebnosti, saj jih v nasprotnem primeru čakajo različne oblike kazni, ki jih običajno niso deležni le kršitelji, temveč tudi njihovo sorodstvo. Če se Evropejcem zdi takšen način življenja popolnoma nepredstavljiv, pa je za Severnokorejce nekaj povsem vsakdanjega, kljub temu, da živimo v 21. stoletju.

Ljudje postajajo vedno bolj nezadovoljni
V teh dneh so prek radia Free Asia po navedbah Newsweeka zaokrožile špekulacije, da sta propadajoče gospodarstvo in usmrtitev Unovega strica pri ljudeh med glavnima razlogoma, ki sta vplivala na upadanje morale in spoštovanja “velikega voditelja”. Namignili so celo, da sistem čaščenja njegove vladavine razpada.

Foto: epa

Postopno upadanje čaščenja avtoritativnega voditelja se je pričelo pod vodstvom Unovega očeta Kim Jong Ila, vendar večinoma v zasebni sferi, med tesnimi prijatelji. Odkar se je Kim Jong Un povzpel na oblast leta 2011, pa se je nezadovoljstvo v ozkih krogih razširilo tudi med navadnimi državljani. Za sistem je značilno kronično nespoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kršenje svobode izražanja in prepoved kakršnekoli opozicije, ki bi želela nasprotovati obstoječemu režimu. Vir iz severnokorejske province Severni Hamgjong je povedal, da se je z nastopom Unove vladavine trend pojavil v vidni obliki.

Foto: iStock

Tudi severnokorejski vir je potrdil, da je treba glavni razlog za vidno upadanje trenda čaščenja iskati v gospodarstvu, saj to postaja tako očitno slabo za državljane, da obstaja možnost, da ne bodo oklevali pri uporabi nasilja, ko bodo zahtevali povračilo. “Kim Jong Un z rastjo trgov in dvigom poslovnih dejavnosti v svetu izgublja svojo verodostojnost.” Drugi neimenovani vir pa je povedal, da je morda res, da je na javnih mestih navzoče čaščenje zaradi strahu, saj bi v nasprotnem primeru prišlo do maščevanja, v zasebnem življenju pa naj bi se sistem idealiziranja krhal, kljub temu, da je med najbližjimi prijatelji in sosedi vedno mogoče najti skrivne agente.

N. Ž.