fbpx

Trump je veliki zmagovalec ameriških volitev – konec je vladavine elit, 288 elektorjev za Trumpa in še zmaguje

Foto: epa

Predsedniška tekma v ZDA je bila po štetju glasov izjemno napeta in izenačena, vendar pa je tesna zmaga Donalda Trumpa v zvezni državi Pensilvaniji pripomogla, da je postal zmagovalec volitev, s čimer je porazil favorizirano demokratko Hillary Clinton. Od skupno 538 elektorskih glasov jih ima Trump po projekciji Fox News 288, Clintonova pa 215.

Volišča so se prva zaprla na vzhodni obali ob polnoči po našem času, ob 5. uri pa so se zaprla zadnja volišča tudi na zahodu Amerike.

Ali se obeta zgodovinska zmaga Trumpa? Ta je zmagal v dveh pomembnih zveznih državah 1

Trump je po napovedih zmagal v sledečih zveznih državah: Alabama, Aljaska, Kentucky, Indiana, Zahodna Virginija, Mississippi, Južna Karolina, Texas, Kansas, Severna Dakota, Južna Dakota, Tennessee, Oklahoma, Wyoming, Nebraska, Arkansas, Louisiana, Severna Karolina, Florida, Ohio, Wisconsin, Iowa, Georgia in Pensilvanija.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/796182637622816768

Clintonova je zmagovalka v New Yorku, Vermontu, New Jerseyju, D. C.-ju, Massachusettsu, Marylandu, Delawaru, Illinoisu, Connecticutu, Oregonu, Kaliforniji, Coloradu, Nevadi, na Havajih, v Novi Mehiki, Washingtonu in Rhode Islandu.

Začudenje v taboru demokratov ob zmagi Trumpa na Floridi. (foto: epa)

Začudenje v demokratskem taboru ob zmagi Trumpa na Floridi (Foto: EPA)

Odločilne bodo države, kjer pa zmagovalec še ni znan. Zelo tesno je bilo po preštetih glasovih na Floridi, ki jo Trump nujno potrebuje za svojo zmago. Prav tako je zmagal v Ohiu, ki je bila tudi neodločena država.

Veselje v taboru Republikancev.

Veselje v republikanskem taboru (Foto: EPA)

Trump že zamajal svetovne trge
Trumpova napoved zmage pa po poročanju CNN-a že vpliva na borzno poslovanje na mednarodnih trgih,
saj tam vlada strah zaradi Trumpove napovedi o spremembi trgovinskih sporazumov s Kitajsko. Padati so začele tudi cene nafte, kar je nedvomno slaba novica za Rusijo, ki si je veliko obetala od zmage Trumpa.
Ne glede na zmagovalca pa bodo to zgodovinske volitve, na katerih so Američani prvič izbirali med žensko kandidatko in popolnim političnim novincem, ki zatrjuje, da so volitve zadnja možnost za Ameriko, da jo popelje iz primeža pokvarjene politične elite, ki se je obrnila proti poštenim Američanom, ki trdo garajo za vsakdanji kruh.
Po prvih analizah je Trump prejel za 5 točk več glasov med temnopoltimi volivci in dve točki več med Latinskoameričani kot njegov predhodnik Mitt Romney na prejšnjih volitvah. Ogromen preskok mu je uspel tudi med volivci na ruralnih območjih ZDA.
Slovenija dobila prvo damo sveta
Uspeh Trumpa pa bo zagotovo pomemben tudi za Slovenijo, saj ima zasluge za njegov prodor tudi njegova žena in Sevničanka Melania. Ta je svojega soproga med kampanjo vseskozi spremljala in mu dajala potrebno oporo. Nazadnje je pred javnostjo spregovorila v kampanji v Pensilvaniji, kjer se je predstavila kot ponosen otrok imigrantov, pa tudi kot običajna mati 10-letnega otroka, glede svojega moža pa je zatrdila, da je moški, ki bo ZDA prinesel resnične spremembe. Obenem je naznanila, da bi se kot prva dama posvetila preprečevanju spletnega nadlegovanja, pri čemer je imela v mislih še zlasti največje žrtve le-tega – otroke in najstnike.
Foto: epa

Foto: EPA

Več sledi …
M. P.