Ali so to skrivni posli londonskega župana Khana? Tako po Londonu širi rusko propagando Putinovega trobila

Župan Londona Sadiq Khan. (foto: epa)

Ruska propaganda je preplavila londonsko podzemno železnico, tamkajšnji župan Sadiq Khan pa je za njeno oglaševanje iztržil drobiž. Ljudstvo je zgroženo, da jih zdaj med vožnjo na plakatih obdaja kup reklamnih oglasov Putinovega trobila. Ker Rusi Londonu sploh niso plačali toliko, kot je tolikšno oglaševanje vredno, je vse še toliko slabše. Očitno jim je župan namenil precejšnji znesek popusta.

Ruski televizijski kanal Russia Today je preplavil londonsko podzemno železnico. Ta je prelepljena z reklamnimi oglasi ruske televizije, londonska transportna družba pa bi jim za takšno reklamo morala zaračunati 310 tisoč funtov, kar znese nekaj več kot 352.633 evrov, a tega ni storila. London je s tem začel promovirati tujo televizijo, po postajah podzemne železnice pa je mogoče zaslediti kar 270 reklamnih oglasov. Mnogi se sprašujejo, zakaj je temu tako, meščane pa moti tudi dejstvo, da si nekaj takšnega sploh lahko privoščijo.

Organizacija Freedom of Information request je razkrila, da so za propagando ponudili izredno nizko ceno, pooblaščenci pa “količine popusta” niso želeli razkriti. Predstavnik združbe londonskih prevozov je dejal: “Delovali smo enako kot pri vsakem oglaševanju na našem omrežju. Končna cena je bila dogovorjena z našim oglaševalskim parnerjem tako, da maksimizira prihodek v našo korist. Ta kampanja ni bila prednostno obravnavana. Nikakor!

Na nekaterih reklamnih oglasih, s katerimi so prelepili podzemno železnico, piše: “CIA nas naslavlja kot “propagandne stroje” – ugotovite, kako mi naslavljamo njih“. Na drugih pa: “Glejte in spremljajte RT ter ugotovite, koga bomo razkrili naslednjič“. To, da RT-ju ni bilo treba plačati polne cene za svoje oglase, vzbuja največ težav in je vzrok številnih kritik, poroča Express. Še več: londonski župan Sadiq Khan se je odločil za ukinitev licence za taksno podjetje Uber in s tem razočaral svoje volivce ter zavrgel tisto, kar jim je najbolj obljubljal.

Foto: Twitter/@szackaa

Zgroženi tudi politiki
Jasno je, da je televizija oglašuje Putinovo in Kremlinovo trobilo, reklamni plakati pa to samo še potrjujejo. Marsikateri londonski politiki so kritizirali župana in njegovo odločitev, da je tovrstno oglaševanje sploh dovolil. Eden izmed njih, James Cleverly, je dejal: “Veliko teh, ki se vozijo s podzemno železnico in med katerimi sem tudi sam, je bilo presenečenih. Izredno žaljivo se je soočati s takšnimi reklamami za Putinovo propagandno glasilo. Če je že tako, pa sem mislil, da so nam namenili vsaj lepo vsoto denarnih sredstev, ki bi pripomogla k izboljšavi našega javnega transportnega sistema, a se niti to ni zgodilo. To, da pri tem sploh nismo zaslužili, stvar še bolj poslabša.”

Anja Lepej