Alžirski migrant v Franciji: Kolonizirali jih bomo do smrti

Alžirski migrant v Franciji (Vir: Twitter)

Nasilje na ulicah francoskih mest še vedno ni povsem pod kontrolo. Policija je včeraj aretirala 16 različnih oseb v povezavi z uličnim nasiljem. Število aretacij sicer pada. Največ nasilnežev je bilo aretiranih preteklo soboto, ko so francoski policisti odvzeli prostost 1300 posameznikom. Ulično nasilje in razgrajanje razkriva globoke prepade znotraj francoske družbe in posledice uvedbe multikulturnega družbenega modela. 

Medijsko poročanje o nasilnih izgredih je sicer vse bolj skopo, odkar so francoske oblasti začele omejevati oz. cenzurirati razpečevanje posnetkov dejanskega stanja s protestov. O nadaljevanju nasilja je moč brati v t. i. alternativnih medijih zunaj dominantnega medijskega mehurčka. Rebel news tako poroča o tem, da so se v torek na francoskih ulicah pojavili oklepniki, njihovo prisotnost pa so tudi posneli.

“Na prizorišču v Marseillu v Franciji je približno ducat policistov, ki zadržujejo ljudi pred vozili in nosijo neprebojne jopiče vključno z nečim, kar je videti kot eksoskeleti na nogah, nekateri pa jih imajo tudi na rokah. Ne nosijo čelad, imajo palice in seveda nekaj težkega orožja,” je zapisal novinar Ezra Levant, Rebel News.

Alžirski migrant: Kolonizirali jih bomo do smrti
Isti novinar pa se je pogovarjal z enim od migrantov, ki so v Franciji našli svoj novi dom. Meni, da je ulično nasilje posledica rasizma v francoski družbi. “Iskreno, vse, kar se dogaja, se dogaja zaradi vlade. Kriva je policija, kriva je država, ker je tukaj, v Franciji, preveč rasizma. […] Na vprašanje, zakaj se, če je Francija res rasistična, milijone muslimanov še vedno seli v Francijo, odgovarja: Kolonizirali so nas 132 let in sedaj smo mi na vrsti, da pridemo sem in jih koloniziramo za celo življenje, do smrti, do konca časa.” Pred zaključkom kratkega pogovora z novinarjem ta še pove, da vidi rešitev v večjem spoštovanju do muslimanov.

Evropa je bila opozorjena
Te dni pa so se v javnosti pojavili posnetki z dobronamernimi opozorili mnenjskih in političnih voditeljev iz arabskega sveta. Zunanji minister Združenih arabskih emiratov šejk Abdullah bin Zayed je pred leti posvaril evropske voditelje: “Prišel bo dan, ko bomo videli več radikalov, ekstremistov in teroristov, ki bodo prihajali iz Evrope zaradi pomanjkanja sprejemanja odločitev, politične korektnosti ali predvidevanja, da vedo o Bližnjem vzhodu ali islamu več kot mi. Oprostite, ampak to je čista ignoranca.” 

Podobno je v preteklosti opozarjal tudi znan spletni vplivnež, ki se v javnosti predstavlja kot “Imam miru”. Tudi danes pojasnjuje: “To je resnica – Francija je uvozila svoje težave. Pravim ‘uvozila’, ker so tlakovali pot tem fanatikom in njihovemu vedenju z dejanskimi politikami, misleč, da bodo imeli koristi od poceni delovne sile in glasov. Dobili niso nič od tega. Nihče od njih noče delati in so proti sekularizmu/demokraciji, zato nimajo interesa voliti (to je, če dejansko postanejo državljani). Policijsko brutalnost je treba vedno obsoditi in ustaviti – tega pa ne dosežeš z neredi in požiganjem države.”

Gal Kovač