fbpx

Američani poročajo, kako sta Slovenca za madžarske policiste na meji storila to človeško dejanje

Po tem ko je Madžarska na meji s Srbijo postavila ograjo, se je migracijski tok zmanjšal za več kot 90 odstotkov (foto :epa).

Aktivisti Generacije identitete iz Avstrije in Slovenije so odpotovali v Budimpešto, da bi se pridružili madžarskim članom gibanja in podarili zaloge hrane policistom, ki delajo na madžarsko-srbski meji in s tem pripomorejo k zmanjšanju toka migrantov.

Šela leta 2015 se je Madžarska morala soočiti z neverjetnim tokom kar 391 tisoč ilegalnih migrantov. V letu 2017 so te številke znatno nižje prav zaradi ograje na meji in policistov, ki jih varujejo. Zabeležili so namreč zgolj 1184 ilegalnih migrantov.

Ograja, ki jo je dal postaviti premier Viktor Orban, je po mnenju mnogih ključ do uspeha. Predvsem pa so pomembni tudi policisti, ki delajo na meji. Zato se je pet aktivistov Generacije identitete, trije iz Avstrije in dva iz Slovenije, odločili, da odpotujejo v Budimpešto, kjer so se pridružili še dvema aktivistoma, ki živita v Budimpešti. Vsi skupaj so jim želeli nekako povrniti za njihov trud in so jim podarili nekaj zalog hrane, kot so na primer kava, čokolada in druge dobrine, s katerimi so želeli izraziti solidarnost in podporo pri njihovem delu na madžarski meji, poroča medij Breibart.

To so dobrine, ki sta jim med drugim za mejne policiste darovala tudi dva Slovenca.

Vodja skupine aktivistov Abel Bodi je za Breitbart povedal, da je njihova poteza zgolj začetek kampanje, s katero želijo dvigniti zavedanje, kako učinkovit je ukrep na meji s Srbijo. Hkrati so sicer zaskrbljeni zaradi toka migrantov iz Turčije v Romunijo preko Črnega morja. Bodi je dejal, da želijo pritisniti na vlado, da zgradi podobno ograjo tudi na meji z Romunijo.

A. P.