fbpx

So poveljniku teroristične iranske revolucionarne garde šteti dnevi? Izraelci naredili načrt za njegov atentat

Poveljnik Iranske revolucionarne garde Qassem Soleimani (vir: twitter)

Ameriške obveščevalne agencije naj bi soglašale z izraelskim atentatom na poveljnika iranske revolucionarne garde major generala Qasema Soleimanija. Izraelci so imeli priložnost za izvedbo atentata že pred tremi leti, a jih je takrat administracija predsednika Obame pustila na cedilu, ko je v želji po dosegu iranskega dogovora Soleimanija opozorila na izraelske namere.

Soleimani je bil zadnjih 20 let na čelu iranske specialne enote Al Quds – dela iranske revolucionarne garde, odgovorne za vojaške in tajne operacije v tujini. Iranski poveljnik je po poročanju medija Times of Israel odgovoren za vojaške operacije na ozemlju Libanona, Sirije in Iraka. Novico o ameriškem soglasju glede atentata je prvi objavil kuvajtski časnik al-Jarida, ki naj bi bil znan po občasnem pretiravanju v zvezi z Izraelom. Vseeno so izraelski mediji novico o ameriškem soglasju objavili. Washington in Jeruzalem navedenega nista komentirala.

Izraelci so bili pred tremi leti tik pred atentatom na Soleimanija blizu Damaska, a so takrat Američani Irancem namignili o izraelskih namerah. To naj bi bilo tudi jabolko spora med ameriškim predsednikom Barackom Obamo in izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Predsednik Obama je namreč na vsak način želel zavarovati iranski sporazum, tudi če je to pomenilo ignoriranje organizacije, ki v svetu financira terorizem.

Ameriški predsedniški par na obisku pri izraelskem premierju Netanjahuju. (Foto: epa)

Otoplitev odnosov med Izraelom in ZDA
Trenutni ameriški predsednik Donald Trump in izraelski premier Netanjahu sta glede vprašanja o Iranu enotna. O ponovni otoplitvi odnosov med dvema državama priča tudi dejstvo o nedavni najavi selitve ameriškega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem kot tudi izraelski izstop iz Unesca iz solidarnosti do ZDA. Državi sta štiri dni pred novim letom podpisali skupni memorandum, v katerem sta se zavzeli za celostno sodelovanje v načinu obravnave iranskega jedrskega programa in ostalih iranskih aktivnosti, ki bi lahko ogrožale interese dveh držav.

Zgovorni podatki o drznih izraelskih podvigih
To pa ni prva zelo tvegana operacija Mosada. Po poročanju spletnega portala Zero Hedge so leta 2010 Mosadovi agenti, ki so se izdajali za igralce tenisa, v hotelu v Dubaju usmrtili enega od voditeljev terorističnega gibanja Hamas, oblečeni so bili kot teniški igralci. Preden je kdorkoli izvedel za njegovo smrt, so izraelski agenti že zapustili državo. Ravno tako je zgovoren podatek iz arhivov NSA, ki jih je objavil Edward Snowden, da so Izraelci leta 2008 izvedli atentat na sirskega generala Muhammada Suleimana, ki je bil takrat na počitnicah, med večerjo na družinski posesti ob morju blizu Tartusa. Izraelski ostrostrelci so v sodelovanju s pomorskimi komandosi generala ustrelili v glavo.

Ivan Šokić