fbpx

Američani spet sodelujejo z rusko zvezno policijo

Foto: epa

Nikki Haley, veleposlanica ZDA v ZN, je med razpravo v Varnostnem svetu ZN kritizirala Rusijo. Hkrati je zagotovila, da ZDA ne bodo odpravile sankcij proti Rusiji vse dotlej, dokler Moskva Krima ne vrne Kijevu. Njene besede so pričakovano vzbudile pozornost, saj je novi predsednik ZDA Donald Trump doslej dajal vtis, da si z Moskvo želi izboljšanja odnosov.

Generalni podsekretar ZN Jeffrey Feltman je na zasedanju Varnostnega sveta ZN poročal o položaju v Ukrajini, vendar pa se je zasedanje končalo brez formalnega ukrepa, saj ima Rusija, ki podpira separatiste, pravico do veta in za zaostrovanje krivi Ukrajino. Prav tako je Feltman pozval mednarodno skupnost, naj pomagajo, da se zdajšnja kriza ne prevesi v katastrofo in naj oživijo mirovna pogajanja med vlado ter separatisti.

 V razpravi je sodelovala tudi veleposlanica ZDA v ZN Nikki Haley, ki ji je bilo žal, da mora med svojim prvim nastopom v Varnostnem svetu ZN obsojati Rusijo, saj si ZDA želijo izboljšati odnose s to državo, kljub temu pa je zagotovila, da bodo sankcije ostale, dokler Krima ne vrnejo Ukrajini. Haleyjeva je dejala, da “položaj na vzhodu Ukrajine zahteva jasno obsodbo ruskih dejanj”, in dodala: “Dokler Rusija in separatisti, ki jih podpira, ne bodo spoštovali ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti, se bo kriza nadaljevala.”

Obama uvedel sankcije proti FSB, Trumpova administracija prepoznala, da je sodelovanje nujno
V Washingtonu se je hkrati razširila novica, da Trump olajšuje sankcije proti Rusiji, vendar je predsednik ZDA to zanikal. STA poroča, da je finančno ministrstvo ZDA le prilagodilo sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedel Barack Obama zaradi vmešavanja v ameriške volitve v korist Trumpa. Obama je namreč zaradi vdorov v računalnike demokratov odobril sankcije tudi na rusko zvezno policijo FSB, Američani pa so zdaj ugotovili, da morajo njihova tehnološka podjetja od FSB pridobiti dovoljenje za prodajo v Rusiji. V tem pa se tudi skriva razlog, zakaj je ministrstvo dovolilo sodelovanje s FSB.

Američani še niso preboleli volitev: že peta uradna kongresna preiskava
Hkrati poteka že tudi peta uradna kongresna preiskava ruskega vmešavanja v ameriške volitve. Preiskave se odvijajo v senatnih odborih za obveščevalne dejavnosti, v odboru za oborožene sile in mednarodne odnose ter v obveščevalnem odboru predstavniškega doma. STA še poroča, da je preiskavo zdaj sprožil tudi pododbor za kriminal in terorizem v odboru za pravosodje.

M. S.