fbpx

Američani trdijo: “Grčija bo zapustila EU in evro zamenjala za dolar.”

Foto: STA. Slika je simbolična.

Grčija bi lahko opustila valuto evro v zameno za ameriški dolar, kar bi šokiralo Evropsko unijo in njeno gonilno silo Nemčijo. To bi bil pravzaprav ponižujoč udarec za Evropsko unijo, ki je po besedah Trumpovega kandidata za predstavnika v EU, Teda Ballocha, zelo mogoč. Grški gospodarski zlom je državi nakopal tudi velike sankcije gospodarjev iz Bruslja, uvedbo trojke, državi so celo grozili z izključitvijo iz Unije. Toda, če bi Grčija iz Evropske unije izstopila sama, bi bil to bržkone velik udarec za kanclerko Angelo Merkel, danes poročajo britanski in ameriški mediji.

Profesorja Teda Mallocha so intervjuali na grški komercialni televiziji Skai, kjer je med drugim zatrjeval, da bi bil za Grčijo izstop iz Evropske unije najbolj logičen od vseh scenarijev, ki se že dlje časa porajajo v glavah njenih voditeljev. Trenutno stanje je po besedah Mallocha enostavno preveč nestabilno.

“Poznam kar nekaj uglednih grških ekonomistov, ki so se v zadnjih tednih mudili v ZDA in z našimi strokovnjaki na široko razpravljali o takšnih možnostih. Dolarizacija torej nikakor ni nemogoča,” je povedal Malloch. “Ta ideja straši Nemce, ki po brexitu o izstopu Grčije iz EU nočejo niti slišati,” Ballocha citira komercialna grška televizija. Kandidat za posebnega Trumpovega odposlanca v Bruslju sicer meni, da se bo skupna evropska denarna valuta sesula že leta 2018.

Ballochovi komentarji so prestrašili vodilne države v Evropski uniji samo nekaj dni po tem, ko je eden izmed najmočnejših finančnih vodij v EU opozoril, da bodo Grčijo izključili iz Evropske unije, če svojih finančnih stvari ne bo uredila v najkrajšem možnem času. Nemški finančni minister Wolfgang Schauble je namreč opozoril, da bi grški dolg, če bi še naraščal, naposled botroval grexitu.

Američani sicer že nekaj časa opozarjajo, da bi morala Evropska unija Grčiji poslati novi paket finančne pomoči, da bi tamkajšnja vlada lažje sanirala visok državni dolg, zaradi katerega je prihodnost države še vedno zelo negotova. Minister Shauble pa trdi, da za kaj takšnega ni nobene možnosti, razen, če se Grki odločijo za izhod iz evroobmočja.

Mednarodni denarni sklad (MDS) sicer že nekaj časa opozarja, da prihod trojke Grčiji ni pomagal in da utegne dolg ponovno postati “eksplozivne narave”, o čemer so Grki pred časom odločali tudi na referendumu, ko so nadaljnemu zategovanju pasu rekli ne. Naj spomnimo. Takrat je predsednik vlade Alexis Cipras razpisal prvi republiški referendum po letu 1974 in edinega v moderni zgodovini grške države, ki se ni nanašal na vlado. Trojki je ne reklo kar 61 odstotkov vseh volivcev, medtem ko je 39 odstotkov podpiralo nadaljne zategovanje pasu.

Profesor Malloch pa je za televizijo Skai TV povedal, “da bi morali morda Grki zapustiti EU in evroobmočje. Grčija potrebuje rekonstrukcijo svojega dolga, potrebuje odpis dolga, vem pa, da o tem Evropa noče niti slišati”. Kot še poudarja Malloch, bi takšna grška odločitev še najbolj razburila Angelo Merkel.

Naslednje srečanje ministrov iz evroobmočja bo 20. februarja letos, ko bodo verjetno razpravljali tudi o zadnji grško-ameriški grožnji.

L. S.