Američani v Iraku in Siriji izgubili sled za večjo količino svojega orožja, ki lahko konča v rokah borcev Islamske države

(Foto: iStock)

Ameriška vojska je izgubila sled za več kot milijardo ameriških dolarjev vrednim orožjem in opremo, ki je bila namenjena zaveznikom na Bližnjem vzhodu v boju proti teroristični skupini Islamska država. Med zaveznike sicer v ZDA štejejo tudi oborožene šiitske bojevnike, poroča spletna stran Breitbart. Težava je v tem, ker v Iraku in Siriji ni centralne baze podatkov, kjer bi popisali vojaško opremo, katere plačnik so ameriški davkoplačevalci. Amnesty International v svoji raziskavi ugotavlja, da stanje predstavlja veliko varnostno grožnjo, saj bi se orožje tako ali drugače lahko znašlo v rokah borcev ISIS, kar se je v preteklih letih že dogajalo. Po besedah predstavnikov omenjene organizacije je potreba po dostavnih pregledih zato praktično nujna, saj pomanjkljivosti v trgovinski verigi z orožjem botrujejo primerom, ko se orožje znajde na napačnem mestu v regiji, v rokah sovražnih oboroženih skupin, ki povzročajo neizmerno trpljenje ljudi.

Naj spomnimo. Ameriška vojska je z orožjem in drugo vojaško opremo preskrbela številne svoje zaveznike na Bližnjem vzhodu, kot so iraška vojska, kurdska plemena, pa tudi druge iranske mobilizirane enote (PMU), ki večinoma predstavljajo šiitske bojevnike v regiji. Amnesty International je slednje obtožil, da so s pomočjo orožja, ki pripada ameriški vojski, zagrešili več zločinov proti človečnosti.

(Foto: iStock)

Raziskavo je Amnesty International sicer opravil lani v mesecu septembru, v njej pa ugotavlja, da se odgovornim v Pentagonu ne sanja, kje se nahaja orožje, ki so ga dostavili vladi v Bagdadu. Gre za opremo, ki zajema več sto oklepnih vozil Humvee, več deset tisoč jurišnih pušk in na stotine možnarjev. Oprema je bila sicer namenjena osrednji iraški vojski, vključujoč večinoma šiitske mobilizirane enote, pa tudi kurdskim silam Pešmerge.

Samo leta 2015 je ameriški kongres odobril vojaška sredstva v višini 1,6 milijona ameriških dolarjev za boj proti Islamski državi. Čeprav uradnih podatkov za leto 2016 še ni, se govori celo o višjem znesku. Težava je v tem, ker je vodenje evidence v skladiščih v Kuvajtu in Iraku zelo fragmentarno, večji del opreme je ročno popisan, v več razpredelnicah, kar povečuje tveganje za človeško napako. Veliko je nepopolne evidence, ker odgovorni za opremo niso mogli ugotoviti njenega statusa oziroma kje se nahaja.

Že leta 2015 je State Department opozarjal, da iraška vojska pogosto sploh ne ve, kakšno orožje poseduje oziroma ga skladišči na neprimernih lokacijah, denimo v kontejnerjih na ladjah v pristaniščih. Takšni kontejnerji so pogosto lahka tarča sovražnih oboroženih skupin. Že takrat so republikanski senatorji opozarjali, da administracija Baracka Obama ni imela izdelanega strateškega načrta glede dobave orožja zavezniškim skupinam na Bližnjem vzhodu. Orožje v vrednosti več milijonov ameriških dolarjev je bilo “vrženo” v črno luknjo, upajoč na najboljše. To ni pametna protiteroristična strategija, so opozarjali.

T. F.

 • Burek Burecki

  Ni, da so izgubili vse sledi. Oni tocno vedo kam je slo orozje. Orozje je slo teroristom in to vsi vemo….

  • stajerc5

   Pod Obaramo smo vsi vedeli, le on ne. Sedaj je vsaj uradno! Hvala Trump!

  • Vemo da je recimo tik za mejo v Jordaniji ogromno vojaške mehanizacije Američnopv, ki je večinoma namenjena za IS. Ugibalo se je celo če ameriočani nameravajo z invazijo na Sirijo. Na srečo so Rusi s Sirci presekali zdaj to povezavo v puščavi.(povezavo z ISIS) Potekajo pa hudi boji med Američani, njihovimi, varovanci tujimi džihadisti in na nasprotni strani Rusi in uradno Sirsko vojsko. Uporabljajo vse vojaštvo in najsodobnejšo tehniko.

 • Olga

  Je pomagala Slovenska vlada, pralnica terorističnega denarja?!

  • hle

   Daj se že enkrat zresni

 • tarantela

  Kaj izgubili, prodali so ga.

 • Morala

  Ne se hecati, da so izgubili sled…po mojem so ga prodali…

 • Je bila kar C IA operacija predaje. Nič ni to naključno.

 • Olga

  Spet Obamini okostnjaki!

 • Slovenec

  Vi ste malce pomešali. FSA in ISIS, katere amerikanci veselo zalagajo z orožjem so namreč vahabitski suniti, ne šiiti.

 • Zgornji

  ITAQ … :-P

 • premislek

  ameriški narod je pod ž..vsko komando in delajo za ž. Izr., če to pomeni ustvarit isis, so tud tega zmožni. Antikristični j…vski lobi ima komando nad tem propadajočim svetom. O tem je govoril tudi sam Jezus katerega še danes sovražijo, nekoč pa so ga izdali in križali. Razpadajo vse vrednote! Že dolgo. Ker to želijo antikristi iz ozadja ki imajo komando nad bankami in vojno industrijo, ter ozemljem od vseh držav.

 • zavladali so antikristi

  delajo kar hočejo, ljudem celo objavijo javno da so ustvarili isis, narod pa mora prisilno molčati, ker ne sme narediti ničesar, da se legalno postavljeno svetovno mafijo ustavi.

 • hle

  Nedolgo nazaj sem gledal posnetek kraja od koder je Sirska vojska pregnala klavce id v oči mi je padel zaboj z topniškimi granatami na katerem je pisalo Ameriška pomoč Jugoslaviji iz leta 50- 51 sedaj se vprašajmo kako je ta zaboj prišel do tja ko bi moral po standardih biti uničen že nekaj desetletij