fbpx

[Video] Američani zasegli štiri iranske tankerje

Zaseženi iranski tanker Bella (foto: EPA)

Po poročanju portala RT so ameriške oblasti brez uporabe sile zadržale štiri iranska tovorna plovila na poti proti Venezueli.

Ameriške oblasti so v petek, 14. avgusta 2020 zajele štiri iranske tankerje, ki naj bi prevažali nafto za Venezuelo. Tankerji Luna, Pandi, Bering in Bella so bili odpeljan v pristanišče v Houstonu v Teksasu.

Ob privezu naj bi bili prisotni tudi nekateri pomembnejši člani administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Odziv na dejanje iranske mornarice

Govori se, da se je zadržanje ladij zgodilo kmalu zatem, ko naj bi iranska mornarica podobno storila z liberijsko ladjo, čeprav uradni Teheran obtožb Američanov še ni komentiral. Američani že nekaj časa do uradnega Irana izvajajo sankcije, slednji pa jih krši in jih po njihovem lastnem poročanju namerava tudi v prihodnje.

Zgodovina ameriškega oviranja iranskega izvoza nafte je bogata. Cilj Američanov je jasen: količino izvoza iranske nafte spraviti na ničlo. In na tak način pritisniti na uradni Teheran in preko uradnega Teherana na Islamsko republiko. Komentarji uradnega Teherana pa so bili vedno podobni: Teheran obtožuje ameriške oblasti, ko zasežejo njihova plovila – mednarodnega piratstva.

Aleš Ernecl