fbpx

Američanki iz očesa potegnili kar 14 črvov, ki jih doslej še niso opazili pri ljudeh!

Foto: Wikipedia

Šestindvajsetletnica iz ameriške zvezne države Oregon si je v medicinskih knjigah prislužila mesto kot prva oseba na svetu z okužbo oči s črvi, ki se sicer kot paraziti pojavljajo pri govedu. Položaj je spominjal na grozljivko, saj je v očesu imela kar 14 prosojnih parazitskih črvov vrste Thelazia gulosa, dolgih 1,27 centimetra, ki so jih iz njenega očesa potegnili v dveh tednih v avgustu 2016.  

V skladu z navedbami znanstvenikov iz ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je bila ta vrsta črvov opažena pri govedu v severnem delu Združenih držav Amerike in v južni Kanadi. To pomeni, da bi lahko bili Severnoameričani bolj ranljivi za tovrstne okužbe, kot so menili sprva.
Ta vrsta črva se še ni pojavila pri ljudeh
“Primeri parazitskih okužb oči s črvi v ZDA ni veliko, v tem primeru pa je šlo za vrsto črva thelazia, ki se še nikoli ni pojavil pri ljudeh,” je povedal glavni avtor študije Richard Bradbury, ki sodeluje z oddelkom za parazitske bolezni in malarijo. “Prej smo menili, da sta le dve različni vrsti očesnih črvov Thelazia, ki lahko okužijo ljudi po svetu, zdaj pa je treba na seznam dodati tudi vrsto Thelazia gulosa,” je povedal.

Foto: YouTube

Abbey Beckley, ki je imela v očesu 14 parazitskih črvov, je po navedbah Portland Tribuna čez poletje čistila na palubi komercialnega ribiškega čolna na Aljaski, ko je iz razdraženih oči potegnila nekaj drobnih črvov. Mlada ženska je mislila, da gre le za enega črva, a je nato zdravnik ugotovil, da ima v rokah pravzaprav tri črve vrste Thelazia gulosa.

Povzročijo lahko tudi slepoto
Očesne črve je sicer mogoče najti v več vrstah živali, vključno z mačkami, psi in divjimi mesojedci, kot so lisice. Prenašajo se lahko s pomočjo različnih vrst muh. Ljudje, okuženi z očesnimi črvi, se soočajo z vnetjem, vsi simptomi pa običajno izginejo, ko so črvi odstranjeni. V najhujšem primeru se lahko zgodi, da povzročijo slepoto.

N. Ž.