fbpx

Amerika uresničuje svoje obljube: Obnovila je prvo super letalonosilko ameriške vojne mornarice

(Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump se približuje svojemu cilju o obnovi in izgradnji večje ter boljše ameriške vojske in vojne mornarice; natančneje, povečanju flote na dvanajst letalonosilk. Najnovejša in najnaprednejša letalonosilka USS (United States Ship) Gerald Ford, ki velja za vodilno v svojem razredu super letalonosilk, se bo floti pridružila ta konec tedna. Prireditve naj bi se udeležila ameriški obrambni minister James Mattis in hčerka 38. predsednika ZDA, Geralda R. Forda, po katerem je letalonosilka tudi poimenovana.

S tem bo končano petletno obdobje, ko je ameriška vojna mornarica imela le deset ladij, kljub sprejetemu zakonu iz leta 2012, v katerem jih je bilo določeno enajst. Dolgoročni načrt nove ameriške administracije pa predvideva vključitev treh Fordovih letalonosilk in s tem ‘upokojitev’ stare USS Nimitz, ki bo leta 2025 imela že 50. leto delovanja. Preostale nove letalonosilke in s tem dopolnitev ameriške flote na dvanajst ladij naj bi bilo končano do konca Trumpovega prvega mandata leta 2021.

Ffoto: epa

Letalonosilka Ford je zasnovana kot smrtonosna, tehnološko najbolj napredna in najučinkovitejša letalonosilka doslej. Trump jo je poimenoval kot “največjo in najboljšo” in dodal, da gre za “izjemno dopolnitev flote, da nikjer na svetu ni enake in da predstavlja prihodnost pomorskega letalstva”. Najnovejša pridobitev ameriške vojske bo ponujala tudi boljše življenjske pogoje za mornarje.

Istočasno tudi najdražja bojna ladja, ki je stala skoraj 13 milijard dolarjev, je bila mornarici dostavljena 31. maja letos, po dveh uspešno opravljenih preizkusih.

U. V.