Amerika v pogubo? Trumpu ni uspelo preklicati sporazuma Obame, ki je Avstraliji obljubil, da bodo ZDA sprejele 1250 tamkajšnjih migrantov

Datum:

Skupina 1250 moških migrantov iz Bližnjega vzhoda se bo iz Avstralije preselila v ZDA. Do tega bo prišlo, ker ameriškemu predsedniku Trumpu ni uspelo razveljaviti Obaminega dogovora, ki dovoljuje prihod družinam migrantov v  ZDA v naslednjih letih. Prišli naj bi družinski člani migrantov, ki so že v Ameriki, bilo pa bi jih več deset tisoč. Strokovnjaki pravijo, da je to najhujše, kar se v sklopu migrantske politike priseljevanja lahko zgodi. Migranti bodo območje, kjer se bodo naselili, povsem uničili, do šestdeset Američanov, ki so pred leti iz Avstralije prišli po legalni poti, pa se bo moralo preseliti nazaj.

Predsednik Obama je v času svojega vladanja podpisal avstralsko-ameriški sporazum, v katerem je obljubil, da bo prevzel 1250 migrantov iz Bližnjega vzhoda, ki so prišli v Avstralijo. Te trenutno zadržujejo v centrih na otokih Manus in Nauru. Trump je sporazum označil kot ”neumno poslovanje”, a mu obljub v zvezi s tem ni uspelo izpolniti: da bo posloval samo na način, ki koristi Američanom in bo ustavil tok migrantov.

Po podatkih National Public Radia je trenutno na poti v ZDA 50 migrantov. Pričakujejo, da jih bo sledilo še 1200. Medtem, ko bo ZDA naseljevala in iskala domove več kot tisoč beguncem, pa bodo Američani pozabljeni. V zameno za to, da se bodo novi priseljenci v državi dobro namestili, se bo 50 do 60 Američanov, ki so v ZDA iz Avstralije prišli po legalni poti, moralo odseliti nazaj na osamljeno celino. Migranti pa so v Avstraliji tako rekoč nezakoniti. V Avstralijo so pripotovali v času prejšnje vlade, ki je uveljavila strogo migrantsko politiko priseljevanja, ki določa, da se migrantov iz centra, kjer so v priporu, nikoli ne spusti. Po obsežnih raziskavah strokovnjakinje Nayle Rush je na otoku Manos 850 moških migrantov, prav tako je med njimi več kot polovica moških tudi na otoku Nauru. Raziskave so pokazale, da so ti migranti predvsem iz Sudana, Somalije, Afganistana in Irana.

Strokovnjakinja za migrante Ann Corcoran je prejšnji teden za Breitbart Texas povedala, da je Trumpova odločitev, da Obaminega dogovora ne razveljavi, ena ”najhujših odločitev, ki jih je sprejel v svojem predsedovanju. Nikoli še nismo storili česa takega. To je blaznost in verjetno najslabši posel, ki sem ga v zadnjih desetih letih v programu za ponovno naselitev migrantov videla,” je dejala.

Migranti iz Šrilanke, na poti v Avstralijo. (Foto: epa)

V ZDA bodo prišli tudi agresivni migranti iz držav, čigar državljanom je Trump vstop prepovedal
Čeprav je Trump državljanom nekaterih izmed teh držav prepovedal vstop v ZDA, je avstralska vlada potrdila, da bo sporazum o beguncih izjema in v tem primeru prepovedi ne bodo veljale. Corcoranova je dejala, da ima večina beguncev, ki se bodo preselili v ZDA, burno preteklost, v kateri so nemalokrat izvajali nasilje. Leta 2016, ko je eden izmed njih zaradi bolezni umrl v centru za pridržanje na otoku Manus, so pričeli z nemiri, poroča Reuters. To pa ni bil prvi izgred, ki so ga povzročili. V teh centrih so bili nasilni že večkrat. Pred tremi leti je zaradi nemirov en umrl, šestdeset pa jih je bilo hudo ranjenih, je takrat poročal ABC News. Preiskava je pokazala, da so skupine migrantov zato, ker so jih pridržali v centru, jezne in vznemirjene, kljub temu, da so bili pred vstopom v Avstralijo vsi opozorjeni, da vstopajo nelegalno. Pred časom so na otoku Nauru v centru, kjer so živeli, namerno povzročili požar. Za požig je odgovornih približno 125 migrantov, pogorela pa je večina centra. Požar je povzročil za več kot 46 milijonov evrov škode, zagorel je tudi zdravstveni center. Večina migrantov, ki so povzročili požar, je prihajala iz Irana, Palestine, Iraka in Libanona. Nedavno je migrant, ki je na otok Manus prišel iz Šrilanke, posilil 19-letno Avstralko. Posilil jo je trikrat, peljal pa v lokalni hotel. Žrtev je močno krvavela in bila deležna strašnih bolečin.

Corcoranova je dejala, da begunci niso nikakršni ranljivi tuji državljani, ki so pobegnili pred uničenjem, kot poročajo mediji. Dejstvo je, da so oni tisti, ki so destruktivni in bi lahko uničili ameriško regijo, v katero se bodo naselili. “Nekatere nesrečne ameriške skupnosti bodo zdaj živele med samskimi migrantskimi moškimi, ki so vrsto let preživeli v priporu. Ko bodo prišli sem, bodo svobodni. Od tega, da bomo v Ameriko dobili mlade muslimane, ki so nezakonito prestopili v drugo državo, nimamo nobene koristi,” je še dodala.

A. L.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...