fbpx

Amerika v pričakovanju zaprisege novega predsednika in zaslišanj za položaje v Trumpovi vladi

Foto: epa

V ZDA potekajo zaslišanja za položaje sekretarjev. Med kandidati za položaje v Trumpovi vladi ni demokratov. Višji svetovalec v Beli hiši bo Trumpov zet Jared Kushner. 

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama bo, kot poroča STA, še zadnjič v osemletnem vodenju ZDA nagovoril ameriški senat. Senat bo nadaljeval delo z zaslišanjem kandidatov za najvišje položaje v vladi novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa. Najprej bodo zaslišali kandidata za pravosodnega ministra in ministra za domovinsko varnost. Demokratski senatorji opozarjajo, da večina Trumpovih kandidatov še ni uspešno prestala pregleda FBI glede morebitnih konfliktov interesov ali glede ustreznosti za položaje, vendar pa je vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja zagotovil, da se bodo zaslišanja nadaljevala.

Najmanj težav bo pri potrjevanju kandidata za pravosodnega ministra senatorja iz Alabame Jeffa Sessionsa, ki je med kolegi iz obeh strank, tudi v odboru za pravosodje, katerega je član, popularen. Sessions je Trumpov podpornik, zagovornik in svetovalec, novoizvoljeni predsednik pa ga je opredelil kot pravno avtoriteto svetovnega formata.

V odboru za domovinsko varnost in vladne zadeve bo nastopil upokojeni general John Kelly, ki ga Trump želi na položaju ministra za domovinsko varnost. Z imenovanjem nekdanjega marinca in poveljnika južnega poveljstva, zadolženega za Srednjo in Južno Ameriko naj ne bi bilo težav. Kritiki pa opozarjajo na njegovo zadržanost glede odpiranja vseh bojnih položajev v vojski za ženske. Odbor za mednarodne odnose bo zaslišal kandidata za državnega sekretarja Rexa Tillersona, ki je glavni izvršni direktor naftnega podjetja ExxonMobil z dobrimi zvezami v Rusiji. Odbor za obveščevalne dejavnosti bo zaslišal kongresnika iz Kansasa, Mika Pompea, ki naj bi zasedel položaj direktorja obveščevalne agencije Cia. Nekdanji vojaški častnik velja za ostrega republikanskega strankarskega bojevnika od leta 2010, ko je bil prvič izvoljen v kongres.

Odbor za zdravstvo, izobraževanje, delo in pokojnine bo zaslišal kandidatko za ministrico za izobraževanje Betsy DeVos. Konservativna aktivistka za tako imenovane šolske vavčerje pri demokratih zbuja skrb zaradi škode javnemu šolstvu, ki jo bo povzročila s preusmerjanjem proračunskega denarja v zasebne. Kandidatka za ministrico za transport – Elaine Chao vzbuja le en pomislek: to je njena zakonska zveza z Mitchem McConnellom. Nekdanja namestnica ministra za transport in nekdanja ministrica za delo je ena redkih izkušenih washingtonskih političark, ki jih je Trump predvidel za svoj kabinet in je dobro znana vsem senatorjem. Milijarderja  Wilburja Rossa  želi Trump na položaju ministra za trgovino, nekdanji kirurg in predsedniški kandidat Ben Carson pa kandidira za stanovanjskega ministra. Odbor za zdravstvo, izobraževanje, delo in pokojnine bo zaslišal milijarderja Andyja Pudzerja, ki naj bi vodil ministrstvo za delo.

Ameriški predsednik si izbere kandidate za ministrske in nekatere druge najvišje položaje v svoji administraciji, senat pa ima nalogo, da jih zasliši, potrdi ali zavrne. V skladu s tradicijo, da ima zmagovalec pravico do sestave svoje vlade, se je doslej izjemno redko zgodilo, da so kakšnega kandidata zavrnili, in to ne glede na večino v senatu.

Višji svetovalec Bele hiše bo zet novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa, Jared Kushner
Kushner bo po tastovi invaguraciji 20. januarja v najožji ekipi Trumpovih svetovalcev s šefom kabineta Reincom Priebusom in strategom Stephenom Bannonom. Trump je soprogu hčerke Ivanke že dosedaj najbolj zaupal. Med kampanjo in v času tranzicije je bil Jared Kushner z njim na pomembnih sestankih in pogovorih. Ameriški zakoni proti nepotizmu na visokih vladnih položajih po mnenju odvetnikov v tem primeru ne veljajo, ker gre ta v Belo hišo. 35-letni Trumpov zet se bo moral ločiti od svojega nepremičninskega podjetja Kushner Companies in medijskega podjetja Observar Media. Trump je izrazil ponos, ker bo imel zeta v ključni vlogi v svoji administraciji, saj gre za uspešnega človeka v poslu in politiki. Na položaju v zahodnem krilu Bele hiše Kushner ne bo prejemal plače.

Mož Ivanke Trump bo višji svetovalec v Beli hiši Foto: STA

Mož Ivanke Trump bo višji svetovalec v Beli hiši (foto: STA).

Jared Kushner izhaja iz demokratske družine, saj je bil njegov oče Charles Kushner velik demokratski donator, ki ga je nekdanji zvezni tožilec New Jerseyja, Chris Christie, spravil v zapor. Jared Kushner je postal republikanec tako kot tast za potrebe Trumpove predsedniške kampanje.

 

Branka Jurhar