fbpx

Ameriška administracija sankcionirala šefa ruske policije zaradi uboja večih disidentov

Fotografija je simbolična Foto: STA

ZDA so leta 2012 sprejele poseben zakon za sankcije proti ruskim uradnikom, ki jih obtožujejo kršenja človekovih pravic in drugih zločinov. Sankcije so uvedli tudi proti šefu ruske zvezne policije.

Ameriško finančno ministrstvo je seznam sankcij proti Rusom, ki so obtoženi kršenja človekovih pravic, povečalo za pet oseb, med njimi je nanj uvrstilo zaradi zastrupitve Aleksandra Litvinenka leta 2006 tudi Aleksandra Bastrikina, vodjo ruskega preiskovalnega odbora, ki je ruska različica ameriškega FBI.

Na seznamu sta poslanec ruske Dume Andrej Lugovoj in nekdanji vojaški častnik Dimitrij Kovtun. Oba dolžijo, da sta leta 2006 v Londonu s polonijem zastrupila nekdanjega ruskega obveščevalca Litvinenka, ki je po odhodu iz Rusije leta 2000 postal eden najbolj glasnih kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Litvinenko je zaradi zahrbtne zastrupitve umrl.

ZDA so leta 2012 sprejele poseben zakon za sankcije proti ruskim uradnikom, ki jih obtožujejo kršenja človekovih pravic in drugih zločinov. Imenuje se po Sergeju Magnickemu, nekdanjemu protikorupcijskemu pravniku Rusije, ki je v umrl v zaporu leta 2009 v sumljivih okoliščinah. Na seznamu sankcij za zamrznitev premoženja in prepoved potovanj v ZDA  je 44 Rusov.[/color-box

B. J., STA