fbpx

Ameriška mornarica se je postavila po robu Rusiji v zahodnih in vzhodnih vodah, Pompeo in Stoltenberg gradita močno zavezništvo

Foto: epa

Ameriška mornarica je poslala eno od svojih bojnih ladij v bližino voda, ki so jabolko spora med Rusijo in Japonsko, od tam pa naj bi ta ista ladja odplula proti Črnemu morju. Ob tem nikakor ne gre spregledati zaostrene situacije in dejstva, da do tega premika ameriške mornarice prihaja prav v času, ko je Kremelj zasegel tri ukrajinske bojne ladje.

Ta teden je rusko ministrstvo za obrambo domnevno priznalo, da Rusija zadržuje bojne ladje na območju Črnega morja. Fox News, ki se je ob tem skliceval na satelitske slike, je nedavno poročal tudi o tem, da je ruska vojska na Krim namestila še dodaten protizračen sistem S-400. Kremelj ob tem trdi, da je lastnik celotne zalivske regije Peter Veliki, imenovan po prvem ruskem imperatorju.

V izjavi za CNN je Rachel McMarr, tiskovna predstavnica ameriške pacifiške flote, izjavila, da je ameriška bojna ladja McCampbel plula v bližini zaliva Petra Velikega, da bi ustavila pretirane pomorske zahteve iz Rusije. Ameriška bojna ladja je izvedla tisto, kar ameriška mornarica opisuje kot “operacija svobodne plovbe”, katere cilj je izzvati narode, ki zahtevajo suverenost nad vodami, ki so oddaljene več kot 12 navtičnih milj od svojih obal, in ki trdijo, da jim pripadajo po mednarodnem pravu. CNN je ob tem poudaril, da ZDA niso prepoznale trditev Rusije, da so vode Japonskega morja njihove, kot utemeljene. Poročali so: “Ameriška vojska je zahtevala, da ameriško obrambno ministrstvo uradno obvesti Turčijo o možnih načrtih, da njihova bojna ladja zapluje v Črno morje, kot odgovor na ruska dejanja proti Ukrajini v Kerčenski ožini, ki povezuje Črno morje in Azovsko morje.”

Ameriška mornarica vrhunsko usposobljena in v vsakem trenutku pripravljena odgovoriti tam, kamor jo pokličejo
Ameriška mornarica ni plula v bližini zaliva Petra Velikega, v bližini baze ruske pacifiške flote v Vladivostoku, “od leta 1987”. Ob tem pa ameriška mornarica zatrjuje: “Naša 6. flota je vedno pripravljena odgovoriti tam, kamor jo pokličejo.” Tiskovni predstavnik te flote Kyle Raines je razkril, da rutinsko izvajajo operacije za pospeševanje varnosti in stabilnosti na celotnem območju šeste ameriške flote, kar vključuje tudi mednarodne vode in celo zračni prostor Črnega morja. “Pridržujemo si pravico do svobodnega delovanja v skladu z mednarodnimi zakoni in normami,” je dejal.

Foto: epa

Ruski agresiji se bodo še naprej zoperstavljali
Odziv ameriške mornarice proti Rusiji se je sprožil ob povečani napetosti med Moskvo in Zahodom zaradi ruskih zasegov dveh manjših ukrajinskih vojaških ladij, vlačilca in posadke 25. novembra. Incident se je zgodil blizu Krima, nekdanjega ukrajinskega ozemlja ob Črnem morju, ki ga je leta 2014 zasedla Rusija, sledile so sankcije z Zahoda. Ukrajinska vojska je imela konec novembra pod vodstvom Nata topovske vaje v bližini Azovskega morja, ki meji na krimski polotok. V zvezi s tem se je oglasil ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki je govoril na konferenci zveze Nato v Bruslju v torek, tam pa je dejal, da bo zavezništvo “skupno razvilo niz odgovorov, ki Rusom dokazujejo, da je takšno vedenje nesprejemljivo”. Na istem dogodku pa je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg izjavil, da je ameriška zveza, ki je še okrepila svojo prisotnost na območju Črnega morja, odziv na to, kar je opisal kot “ruske agresivne akcije”. Zato bodo še naprej vztrajali pri svoji prisotnosti v regiji, piše Breitbart.

J. G.