fbpx

Ameriška podjetja v proizvodnjo medicinske in zaščitne opreme – namesto viskija alkoholna sredstva za dezinfekcijo

Kitajska, Chonqing. Označevanje razkužil, potrebnih za dezinfekcijo ob izbruhu virusa covid-19 (foto: STA)

New York, 25. marca – Številna ameriška podjetja, med njimi tudi proizvajalci avtomobilov in žganjarne, v času pandemije novega koronavirusa preusmerjajo proizvodnjo. Napovedujejo zagon proizvodnje medicinske in zaščitne opreme.

Avtomobilsko podjetje Ford je v torek napovedalo, da bo skupaj s podjetjem GE Healhcare zagnalo proizvodnjo več kot 10.000 medicinskih ventilatorjev. Vendar pa bi to lahko zagnali morda šele junija.

Ford sicer sodeluje s podjetjem 3M pri proizvodnji respiratorjev. Sam bo proizvajal plastične zaščitne maske, že v prihodnjih tednih pa bo zagnal proizvodnjo enostavnejših dihalnih naprav.

Namesto viskija, alkoholna sredstva za dezinfekcijo

Fiat Chrysler napoveduje proizvodnjo milijona mask za gasilce, policiste in zdravstvene delavce, General Motors pa sodeluje s proizvajalcem ventilatorjev Ventec pri proizvodnji in logistiki.

Elon Musk (Foto: epa)

Lastnik avtomobilskega podjetja Tesla Elon Musk je sporočil, da je na Kitajskem kupil ventilatorje in jih pošilja Kaliforniji, 3M pa napoveduje pošiljko 500.000 respiratorjev v New York in Seattle.

Večje in manjše zasebne ameriške žganjarne preusmerjajo proizvodnjo iz alkoholnih pijač v alkoholna sredstva za dezinfekcijo, lastnik košarkarskega kluba Cleveland Cavaliers Dan Gilbert pa je sporočil, da bo njegovo nepremičninsko podjetje vsem najemnikom lokalov v njegovih zgradbah odpisalo najemnino za april, maj in junij.

V reševanje Američanov se je vključil tudi State Department, ki je diplomatskim predstavnikom po svetu v torek naročil, naj se pri tujih državah in podjetjih v tujini pozanimajo, ali je na voljo kaj viška zdravstvenih potrebščin, kot so ventilatorji, maske, rokavice in podobno. Pripravljeni so kupiti in dobro plačati.

STA