fbpx

Ameriška policija aretirala 70 katolikov, med njimi nune in duhovnike, ki so protestirali proti ravnanju ameriških oblasti z migranti

Protest katolikov v Washingtonu (Foto: Twitter)

Policija je aretirala in v lisicah odvedla 70 katoliških aktivistov, med njimi duhovnike in nune, ki so v četrtek v pisarniški stavbi Russell ameriškega senata protestirali proti ravnanju oblasti z migranti, tako da so se v preddverju omenjene stavbe ulegli v obliki križa. V sredo so na podoben način aretirali 10 judovskih aktivistov, ki so z enakim namenom protestirali pred sedežem službe za priseljevanje in carine ICE.

Po spletu krožijo pretresljivi videoposnetki aretacije 70 katoliških aktivistov, ki so v pisarniški stavbi Russell ameriškega kongresa v četrtek proti ravnanju oblasti z migranti protestirali tako, da so se v preddverju omenjene stavbe ulegli na tla v obliki križa. Med protestniki so bile nune in duhovniki, prihajali pa so iz različnih katoliških organizacij. Kot navaja Daily Mail so v okviru protestov vzklikali imena otrok, ki so umrli v prostorih za pridržanje v času predsednikovanja Donalda Trumpa. V omenjeni stavbi ima svojo pisarno 33 ameriških senatorjev.

Protestniki izrazili skrb zaradi slabega ravnanja z migranti
Sestra Ann Scholz iz Washingtona je ob tem povedala: “Tukaj smo zaradi naše vere. Evangelij nas zavezuje k ukrepanju. Zgroženi smo nad grozljivim ravnanjem z družinami, še posebej z otroki. Nehumano ravnanje z otroki v našem imenu se mora končati.” Podobno mnenje je izrazil tudi frančiškanski redovnik iz New Yorka Walter Liss: “Mislim, da lahko kot narod ravnamo bolje. Ni mi všeč, kar sem videl po televiziji in način, na kakršnega so ljudje obravnavani ter žrtvovani. Temnopolti in ljudje iz drugih držav so obtoževani za številne probleme naše družbe.”

Protest katolikov v Washingtonu (Foto: Twitter)

Med protestniki tudi 90-letna nuna iz Chicaga
Protestirala je tudi 90-letna nuna Pat Murphy iz Chicaga. Novinarka Washington Posta Marissa J. Lang je o njej na družbenem omrežju Twitter zapisala: “Sestra Pat dela z migranti in begunci v Chicagu in pred tamkajšnjimi prostori ICE tedensko bdi že trinajst let. Pravi, da bi morala obravnava migrantov ogorčiti verujoče vseh verstev.”

V sredo pred sedežem ICE aretirali 10 judovskih protestnikov
Četrtkova demonstracija je sicer predstavljala drugi zaporedni dan protestov verskih skupnosti proti politiki Trumpove administracije do migracij. V sredo so pred sedežem ICE aretirali 10 judovskih protestnikov. Predsednik Trump se je znašel pod plazom kritik zaradi obravnave migrantov, ki jih zadržujejo v prostorih za pridržanje ob južni meji, ki so prenatrpani, mnogi menijo da tam vladajo nečloveške razmere. V prvih šestih mesecih tega leta je bilo ob meji prijetih kar 530 tisoč ljudi, od tega 40 tisoč otrok brez spremstva.

Protest judov v Washingtonu (Foto: Twitter)

Rok Krajnc