fbpx

Ameriška profesorica sociologije proglasila vegetarijanstvo za akt feminizma

Foto: iStock

Profesorica sociologije je predstavila teorijo, da prehranjevanje z mesom implicira hegemonijo moškosti, medtem ko razume vegetarijanstvo kot feministični akt.

Profesorica sociologije na Pennsylvanijski državni univerzi, Anne DeLessio-Parson, je predstavila svojo najnovejšo tezo, v kateri trdi, da “hegemonija moškosti implicira imperativ po prehranjevanju z mesom,” to pa posledično pomaga realizaciji ostalih hierarhij moči. Da njena teorija ni vredna počenega groša, lahko razberemo iz dejstva, da je svoja dognanja osnovala na intervjujih 23 vegetarijancev v času svojega bivanja v Argentini. Tam naj bi prišla do spoznanja, poroča Campus Report, da vegetarijanstvo ni samo življenjska izbira ampak tudi feministični akt.

Kakor razlaga DeLessio-Parson, “zavračanje mesa tako predstavlja priložnosti v vsaki družbeni interakciji, da se binarno postavi pod vprašaj.” To je obrazložila tako, da vegetarijanke mogoče ne bodo želele moškega, ki je meso, medtem ko bodo vegetarijanci več časa preživeli v kuhinji namesto zunaj za žarom.

V svojih “raziskovanjih” naj bi prišla tudi do ugotovitve, da se vegetarijanci zdijo bolj egalitarni in spoštljivi, medtem ko številni moški v Argentini “še vedno imajo te značilno hegemonske moške lastnosti.” Ženske pa se lahko borijo proti “patriarhiji” tako, da skozi vegetarijanstvo izrazijo svojo lastno izbiro in avtonomijo, saj po njenih besedah same odločajo, “kaj pride not in ven.” Kakšno pa je vaše mnenje o tej teoriji?

Ivan Šokić