fbpx

Ameriška raziskava je pokazala 79-odstotno učinkovitost cepiva AstraZeneca v primeru simptomatske bolezni in 100-odstotno v primeru kritičnega obolenja!

Cepivo AstraZeneca. (Foto: Wikimedia Commons)

Ameriške klinične preiskave cepiva proti Covidu-19 AstraZeneca, ki ga je razvila Univerza v Oxfordu, je pokazala 79-odstotno učinkovitost pri preprečevanju simptomatske bolezni.

Obenem je še navedeno, da je cepivo AstraZeneca 100-odstotno učinkovito v primeru resnejšega ali celo kritičnega obolenja ter hospitalizacije. Eno petino udeležencev v raziskavi so predstavljali starejši od 65 let. Obenem je preiskava pokazala 80-odstotno učinkovitost pri teh starejših udeležencih. Gre za dolgo pričakovane rezultate, ki so bili javnosti predstavljeni v ponedeljek.

Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema), pristojen za varnost, je ugotovil, da je cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, je pred dnevi sporočila izvršna direktorica Eme Emer Cooke. To so sporočili, potem ko je odbor proučil primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom.

Skladno s strategijo cepljenja, ki jo je sprejela vlada, so pred dnevi cepili: predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, generalni direktor Policije Anton Olaj, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, poveljnik sil brigadir Miha Škerbinc in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But. To je le nekaj imen. Z AstroZeneco, tokrat brez kritik na račun vlade, se je cepila predsednica SD Tanja Fajon in večina poslancev v Državnem zboru RS.

Domen Mezeg