Ameriška študija razkriva: Le 0,01 odstotka cepljenih proti covidu-19 se je vnovič okužilo

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Ameriška študija glede učinkovitosti cepiv proti covidu-19 je razkrila, da je med januarjem in aprilom letos, le približno 0,01 odstotka ljudi, ki so bili cepljeni proti covidu-19, zbolelo za covidom-19. Takšen rezultat nedvomno dokazuje, da je cepivo proti covidu-19 zelo učinkovito. 

Poročilo ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je dokumentiralo tako imenovane primere “preboja virusa” med 101 milijona cepljenih z obema odmerkoma cepiv v ZDA.

“Čeprav gre za visoko učinkovita cepiva, se pričakuje preboj virusa, zlasti preden imunost populacije doseže zadostno raven za nadaljnje zmanjšanje prenosa,” je zapisano v poročilu. V raziskavi, ki je zajela obdobje od 1. januarja do 30. aprila, je bilo skupno dokumentiranih 10.262 okužb dva tedna ali več po cepljenju in z drugim odmerkom enega od odobrenih cepiv proti covidu-19 s strani CDC-ja (Pfizerja, Moderne in Johnson & Johnson). Povprečna starost teh bolnikov je bila 58 let, 63 odstotkov so predstavljale ženske.

Smrtnost znaša 0,0001 odstotka
Od celotnega števila tistih, ki so se okužili po celjenju, je bilo hospitaliziranih 706 ljudi (7 odstotkov bolnikov). 132 ljudi, kar predstavlja en odstotek ljudi, je umrlo zaradi vzrokov, ki so povezani s covidom-19. Preostali so bili blagi ali asimptomatski primeri, odkriti z rutinskim testiranjem. To pomeni, da stopnja hospitalizacije pri celotnem številu cepljenih znaša približno 0,0007 odstotka, smrtnost pa 0,0001 odstotka.

Foto: epa

Britanska različica virusa najbolj pogosta
Genomska selekcija razpoložljivih primerov okužbe je pokazala, da je bila britanska različica virusa najpogostejša različica virusa, ko je prišlo do vnovične okužbe. “Število obolelih, hospitalizacij in smrtnih primerov, ki jih prepreči cepljenje, v veliki meri presega primere vnovične okužbe,” so zapisali avtorji študije. Vendar pa pri CDC-ju po poročanju Indexa ugotavljajo, da je zelo verjetno, da je primerov vnovične okužbe več, ker ljudi, ki so cepljeni z obema odmerkoma cepiva proti covidu-19, redko redno testirajo.

Nina Žoher