fbpx

Ameriška vlada v Wuhan že poslala letalo za evakuacijo diplomatskega osebja in drugih Američanov

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Ameriška vlada pripravlja letalo za evakuacijo ameriških diplomatov in drugih državljanov iz kitajskega mesta Wuhan – žarišča smrtonosnega koronavirusa. Prvi so namere ZDA o evakuaciji objavili pri Wall Street Journal.

Ameriški CNN je pridobil podatke ameriškega uradnika, da vlada pripravlja letalo za evakuacijo ameriških diplomatov in njihovih družinskih članov iz kitajskega mesta Wuhan.

V mestu, kjer vlada prava pandemija, živi nekaj več kot 30 diplomatov z družinami – gre za uslužbence ameriškega konzulata, ki so ga zaradi izrednih razmer zaprli. Na letalu bo poskrbljeno tudi za zdravstveno osebje, ki bo oskrbelo vsakega potencialno okuženega ter preprečilo širjenje smrtonosnega virusa.

Evakuacijo pripravljajo tudi Britanci in Južnokorejci
V mestu Wuhan sicer živi okoli tisoč drugih Američanov, vsak od njih bo imel tudi možnost, da se vkrca na vladno letalo, poleg tega pa bodo “prazne sedeže” zapolnili tudi z “neameričani”, če so v sorodu z Američani. Kot je še povedal predstavnik vlade za CNN, podobno evakuacijo z lastnim letalskim transportom, pripravljajo tudi Britanci in Južnokorejci.

Foto: epa

Ameriško zunanje ministrstvo je za kitajsko provinco Hubei že v četrtek izdalo opozorilo četrte stopnje, kar pomeni, naj tja ne potujejo.
Rok Krajnc