Skrajneži napadli kabulsko letališče: Rakete prestregel sistem protiraketne obrambe

Taliban v rokah drži granato z raketnim pogonom. (Foto: epa)

Proti kabulskemu letališču naj bi bilo izstreljenih pet raket, ki je osrednje mesto za evakuacijo ameriških sil iz Afganistana. Rakete je sestrelil sistem protizračne obrambe. 

V ponedeljek zjutraj je na območje v bližini letališča v Kabulu padlo več raket. Za prestrezanje izstrelkov so bili sicer nameščeni sistemi protiraketne obrambe. Bela hiša je napad potrdila v kratki izjavi in navedla, da incident ni predstavljal ovire za prizadevanja za evakuacijo, ki poteka na letališču, poroča RT.

Zaenkrat poročil o žrtvah med Američani ni. Na spletu pa so že zaokrožili videoposnetki, ki naj bi prikazovali posledice eksplozije. Na kraju, ki ga posnetek prikazuje, je viden ogenj in dvigajoči gost črn dim. Takoj po eksploziji pa naj bi odjeknili streli. Po navedbah virov naj bi bile rakete izstreljene iz avtomobila, na severozahodu Kabula.

Doslej odgovornosti za napad ni prevzela še nobena izmed terorističnih skupin. Ta se je zgodil prav v času, ko Američani hitijo, da bi zaključili evakuacijo ameriških in afganistanskih zaveznikov iz Kabula, saj je rok 31. avgust. Ameriška vojska ob tem navaja, da je z mesta odslej odletelo preko 117 tisoč oseb. Večinoma gre za afganistanske prebežnike in prosilce za posebne migrantske vizume.

 

Domen Mezeg