fbpx

Ameriška vojska namerava odprodati kar 19 odstotkov ameriških vojaških posestev – bo “steklemu psu” uspelo?

"Nori pes" James Mattis (Foto: epa)

Ameriški obrambni sekretar James Mattis želi prepričati kongres, da bi zmanjšal “presežno infrastrukturo” vojske, ki je ocenjena na skoraj petino vseh vojaških posestev. 

James Mattis, znan kot “stekli pes,” ocenjuje, da je 19 odstotkov ameriških vojaških posestev, ki so po vsem svetu, mogoče odpraviti, brez večje škode za vojsko. To je navedeno tudi v poročilu Pentagona, ki ima močno potrebo po osnovni prerazporeditvi in zapiranju.

Vojska skrbi za gospodarstvo številnih lokalnih okolij
“Moram biti sposoben odpraviti presežne infrastrukture in sredstva preusmeriti v pripravljenost in modernizacijo,” je James Mattis dejal na kongresu 6. oktobra. Vendar se je priporočilo že večkrat soočalo z ovirami zakonodaje. Medtem ko se bi z odpravo presežnih sredstev lahko dolgoročno prihranilo več milijard dolarjev, njegovi nasprotniki trdijo, da bi lahko neposredni stroški, ki jih bodo imela zaprtja, prevladali nad dolgoročnimi prihranki.

Ena izmed skrbi je povezana tudi z lokalnimi skupnostmi, ki imajo koristi od denarja, ki ga ministrstvo za obrambo usmerja v razvoj lokalnih vojaških baz in okoliške infrastrukture. V vseh službah in agencijah ima oddelek za obrambo skoraj 5 tisoč vojaških mest po vsem svetu.

D. Š.