fbpx

Ameriška vojska se sooča z najvišjim številom samomorov

Slika je simbolična (foto: EPA)

Po zadnjem poročilu, ki so ga pripravili v Pentagonu, se ameriške oborožene sile soočajo s svojevrstno epidemijo samomorov. V zadnjem četrtletju si je namreč življenje vzelo več pripadnikov ameriških oboroženih sil, kot pa jih je tekom celotne epidemije sars-cov-2 umrlo zaradi covida-19. Poročilo ne vključuje obdobja ameriškega bega iz Afganistana, po pričakovanjih pa naj bi bilo poročilo za naslednje četrtletje še bolj tragično, kar se tiče samomorov med pripadniki ameriških oboroženih sil.

Med začetkom aprila in koncem junija 2021 si je življenje vzelo 139 pripadnikov ameriških oboroženih sil. 99 samomorov je bilo med pripadniki, ki aktivno služijo v oboroženih silah, 14 samomorov so zabeležili med rezervisti in 26 samomorov med pripadniki nacionalne garde, so zapisali v najnovejšem poročilu urada ministrstva za obrambo za preprečevanje samomorov (DSPO).

Statistike kažejo, da se je število samomorov za isto obdobje v primerjavi z letom 2020 povečalo za 46 odstotkov. Po poročanju RT nove informacije o številu storjenih samomorov med pripadniki oboroženih sil razkrivajo, da je epidemija samomorov smrtonosnejša od covida-19.

Več samomorov v enem četrtletju kot vseh smrti tekom celotne epidemije covida-19
Od začetka epidemije covida-19, to je obdobje daljše od leta in pol, je zaradi wuhanskega virusa po udarnih podatkih umrlo 58 ameriških vojakov. Samomor je medtem v letu 2020 storilo 581 pripadnikov oboroženih sil, leto pred tem 505. Kar je še posebej zaskrbljujoče, stopnja samomorov med pripadniki ameriških oboroženi sil iz leta v leto narašča in je trenutno najvišja v zgodovini meritev. Trenutno znaša 28,7 na 100.000 pripadnikov oboroženih sil.

63 odstotkov vseh samomorov storijo navadni vojaki mlajši od 30 let, ki so v 2020 predstavljali samo 42 odstotkov pripadnikov oboroženih sil. Gledano po posameznih vejah je stopnja samomora med pripadniki kopenskih sil 36,4 na 100.000, medtem ko imajo v mornarici stopnjo samomorov, ki znaša 19,3 na 100.000.

Pripadniki ameriške vojske so bili prisiljeni počistiti grafite, ki žalijo radikalne islamiste na kabulskem letališču. (foto: instagram)

A najhujše naj bi šele prišlo. Trenutni podatki namreč ne vključujejo obdobja ameriškega umika iz Afganistana, ki je bil hud udarec za marsikaterega vojaka in veterana dvajsetletne afganistanske okupacije. Sol na rano je bilo dejstvo, da so morali bežati ravno pred talibani, ki so jih pred dvema desetletjema vrgli z oblasti in pognali v beg v gore. Poleg tega je bil uničujoč za moralo ameriških vojakov tudi odnos njihovih vodilnih. Talibanom so prepustili vojaško opremo, orožje in vozila v vrednosti 85 milijard dolarjev, medtem ko so bili ameriški vojaki na letališču v Kabulu, preden so zapustili državo, prisiljeni počistiti grafite, ki so bili žaljivi do radikalne islamistične skupine.

Ivan Šokić