fbpx

Ameriške tajne službe skrivajo zaupne podatke pred Trumpom, ker se ga bojijo

Foto: EPA.

Visoki uradniki ameriških obveščevalnih agencij skrivajo zaupne podatke pred novim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, poroča časnik Wall Street Journal. Njihova novinarja Shane Harris in Carol E. Lee navajata navedbe številnih zdajšnjih in nekdanjih agentov – ti so želeli ostati anonimni, da sodelavci skrivajo občutljive podatke, da za njih ne bi izvedel Donald Trump. Domnevno zaradi bojazni, da bi jih republikanec razkril ideološkemu nasprotniku, tj. Rusiji, pa tudi ameriški javnosti, kar bi škodovalo nasprotni politični strani. Šlo naj bi namreč večinoma za podatke, pridobljene v času administracije Baracka Obame.

Kot poroča Wall Street Journal sicer Donald Trump v takšne teorije zarote ne želi verjeti, zato ima takšno mnenje tudi “uradna” Bela hiša. Po mnenju Trumpove diplomacije trditve medijev niso resnične, če bi v njih dejansko bilo kaj resnice, pa zdajšnja vlada v Washingtonu tako ali tako ne bi mogla izvedeti.

Če bi se na kakršen koli način podatki novinarske hiše Wall Street Journal izkazale za resnične, potem bi se za utemljene izkazale tudi obtožbe nekaterih konservativnih medijev, da tajne službe mainstream medijem izročajo zaupne podatke z namenom škodovati Trumpovi administraciji.

V sredo je nekdanji uslužbenec CIA in predsedniški kandidat na zadnjih ameriških predsedniških volitvah, Evan McMullin, v pogovoru za levičarsko televizijsko mrežo CNN trdil, da so dejanja ameriških obveščevalnih služb povsem na mestu, saj tako bojda ščitijo ameriško ustavo in pripomorejo k državni varnosti. Na Twitterju pa je predsednika Trumpa celo označil za “veliko varnostno grožnjo ZDA”.

Trenutna administracijska kriza v Washingtonu je glavna tema ameriških mainstream medijev, čeprav je Donald Trump s svojo funkcijo komajda dobro nastopil. Vse bolj nazorno pa se kaže, da je kredibilnost treh največjih obveščevalnih služb, Nacionalne agencije za varnost, Zveznega preiskovalnega urada in CIA, postavljena pod velik vprašaj, poroča Breitbart.

L. S.