fbpx

Ameriški črni petek – največji ameriški trgovski praznik

Foto:epa

Ameriški trgovci danes pričakujejo naval kupcev na popuste ob tako imenovanem črnem petku. Vendar pa tudi črni petek ni več tisto, kar je bil. Vrste pred trgovinami so bile, a ne tako dolge kot prejšnja leta.

Američani so v četrtek praznovali zahvalni dan in tudi prva družina predsednika Baracka Obame si je v Beli hiši poleg ostalih dobrot privoščila prazničnega purana, ki je teknil, čeprav je s skokom čez ograjo Bele hiše prišlo do novega incidenta in s tem povezanega varnostnega kravala.

Čez ograjo, ki so jo zaradi vrste podobnih incidentov v letošnjem letu malce povišali z ostrimi vrhovi, je skočil možakar, zavit v ameriško zastavo. Po podvigu se je mirno ulegel na travo in počakal, da ga armada agentov tajne službe aretira.

Vrste pred trgovinami so bile, vendar krajše kot lani
Danes po ameriških trgovinah pričakujejo naval kupcev na popuste ob tako imenovanem črnem petku. Vendar pa tudi črni petek ni več tisto, kar je bil, saj so ga številne trgovine začele že v četrtek in podaljšale čez vikend.

Med njimi tudi newyorški Macy’s, ki je zaposlenim dovolil, da z družinami pojedo purana in ostale sestavine praznične mize vsaj do 18. ure popoldne, ko so odprli vrata kupcem.

Črni petek - največji ameriški trgovski praznik (foto:epa)

Črni petek – največji ameriški trgovski praznik (foto:epa).

Vrste pred trgovinami so bile, vendar ne tako dolge kot prejšnja leta. Razprodaje so se namreč raztegnile skozi celotno praznično obdobje do novega leta, svoje pa je opravil tudi internet. Vedno več kupcev, ki jim ni do gneče v trgovini, naroči želene izdelke kar preko spleta.

Nacionalno maloprodajno združenje ZDA ocenjuje, da bo do konca tega tedna zapravljalo 135,8 milijonov ljudi, kar je približno dva milijona več kot lani. Že v četrtek se je denarja skušalo znebiti 30 milijonov ljudi, danes pa jih bo to storilo še 99,7 milijonov. Združenje za celotno praznično nakupovalno sezono pričakuje 3,7-odstotno rast prodaje od lani – na skupaj 630,5 milijarde dolarjev.

 

Trgovci v ameriških trgovinah ponujajo popuste ves zahvalni teden, posebne akcije pa celo ves november. Več pozornosti posvečajo tudi spletnemu ponedeljku, ki je ponedeljek po zahvalnem koncu tedna.

V. V., STA