fbpx

Ameriški demokrati, jezni zaradi poraza na volitvah, pozivajo Trumpovega ministra k odstopu

Jeff Sessions (foto: epa)

Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je danes dejal, da se bo izključil iz preiskave o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve, če bo to potrebno. Ameriški Washington Post, ki je sicer naklonjen demokratom, je namreč v sredo poročal, da se je v času predvolilne kampanje dvakrat srečal z ruskim veleposlanikom v ZDA. Demokrati Sessionsa pozivajo k odstopu.

“Nikoli se nisem srečal z nobenim Rusom, da bi razpravljal o kampanji,” je poudaril Sessions. V Beli hiši so medtem potrdili, da se je Sessions z ruskim veleposlanikom v ZDA, Sergejem Kisljakom, lani srečal dvakrat, ko je bil senator in svetovalec v Trumpovi kampanji. Izpostavili so, da ni šlo za nič nezakonitega, poročanje Washington Posta pa so označili za napad s strani privržencev demokratov.

Vodja demokratske manjšine v ameriškem senatu Chuck Schumer je medtem danes Sessionsa pozval k odstopu. “Za dobro države bi moral odstopiti,” je dejal.

Uradnih srečanj ni bilo
Tudi iz Kremlja so danes sporočili, da ne vedo za srečanja. Dodali so, da so sicer tovrstna srečanja nekaj običajnega. “Ne vem za nobeno srečanje, saj delo veleposlanika vključuje številna srečanja, vključno s predstavniki izvršne in zakonodajne oblasti države, v kateri so,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na ruskem veleposlaništvu v Washingtonu so medtem dejali, da ne komentirajo številnih stikov z lokalnimi partnerji, ki potekajo dnevno in so v skladu z diplomatsko prakso.

M. P., STA